CO2
CO2-uitstoot is sterk gerelateerd met energieverbruik en heeft een negatief effect op het klimaat. Bedrijven merken nu al de gevolgen van extreme weersomstandigheden in hun internationale toeleveringsketen. Denk daarbij aan misoogsten en het verschuiven van klimaatzones. Ook zullen bedrijven in de toekomst zwaarder belast worden voor hun CO2-uitstoot. De EU is al enige tijd bezig met de ontwikkeling van geschikte ontmoedigingsinstrumenten om de CO2-uitstoot te beperken.
Gevolg van energieverbruik
CO2-uitstoot is het rechtstreeks gevolg van energieverbruik. Bedrijven en al hun activiteiten hebben een groot aandeel in het verbranden van fossiele grondstoffen en de daarmee gepaard gaande klimaatverandering. In deze korte video (NL) wordt duidelijk hoeveel van onze CO2-uitstoot samenhangt met bedrijfsactiviteiten. Met deze calculator van Samen Klimaatactief kan je gratis de CO2-uitstoot van je activiteiten berekenen.
Positieve impact mogelijk
Maar dat betekent dat de positieve impact die ondernemers kunnen bereiken dus ook groot is. Bovendien levert besparen op energieverbruik direct een kostenvoordeel op. Je kunt kosten besparen en tegelijk je afhankelijkheid van energie voor de toekomst minimaliseren.
Besparing op energie leidt natuurlijk ook tot het terugdringen van CO2-uistoot en gaat daarmee klimaatverandering tegen. Een mooi voorbeeld van een win-winsituatie door maatschappelijk verantwoord ondernemen. Lees meer over hoe je energie kunt besparen bij het thema energie.
Meer over MilieuGerelateerde inhoud
-
Een netwerk van ondernemingen, universiteiten en organisaties wisselt kennis uit om de milieu-impact van zakenreizen te verkleinen.
-
De Europese Unie zal haar plannen voor personenauto’s, en de strenge uitstootnormen die daar vanaf 2025 mee gepaard gaan, niet versoepelen.
-
Bedrijven met logistieke operaties hebben een schat aan operationele data maar gebruiken die vaak te weinig. VIL helpt hen om die data slim in te zetten met businessintelligencetools en zo onder meer hun CO2-rapportage te verzorgen.
-
Het Australische Fortescue produceert ijzererts, wat elk jaar met een CO2-uitstoot van 2,5 miljoen ton gepaard gaat. Daar willen ze iets aan doen. Fortescue maakt zich sterk om tegen 2030 real zero te zijn, en dus af te stappen van fossiele brandstoffen.
-
Roger Alm, directeur van Volvo Trucks, pleit voor een CO2-taks om de elektrificatie een boost te geven en een gelijk speelveld te creëren.
AB Volvo -
Denemarken zet een historische stap door als eerste een CO2-belasting in te voeren op vlees en zuivel. Vanaf 2030 zullen boeren betalen voor de uitstoot van broeikasgassen. Het doel is om de klimaatimpact van landbouw te verkleinen.