Gezondheidsdiensten en -instellingen
Gezondheidsdiensten- en instellingen is een vlag die een brede lading dekt. Tot deze sector rekenen we immers:
- ziekenhuizen
- rusthuizen
- gezins- en bejaardenhulp
- jeugdbijstand
- gehandicaptenzorg
- welzijnswerk
- kinderopvang
- centra voor geestelijke gezondheidszorg
Eind 2013 telde deze sector zo’n 331.000 arbeidsplaatsen en ongeveer 29.000 zelfstandigen.
Zorginstellingen staan van nature op een bewuste manier in de samenleving. Hun kernactiviteit – mensen genezen of verzorgen – is uit zichzelf een maatschappelijke taak. Zorgverlening is in de kern dus maatschappelijk verantwoord. Toch liggen er nog volop kansen tot verduurzaming. Maar ook uitdagingen.
(Duurzaamheids)uitdagingen
Een niet onbelangrijk gegeven als het gaat om gezondheid en welzijn is het feit dat we met z’n allen langer leven. Volgens de OESO bedroeg de levensverwachting van Belgische mannen eind 2013 78,1 jaar. Vrouwen doen er nog vijf jaar bij en mogen rekenen op de gezegende (gemiddelde!) leeftijd van 83,2 jaar. De gezondsheidsdiensten en – instellingen, en samen met hen de overheid, staan dus voor de uitdaging om iedereen te kunnen blijven helpen.
Dat vergt niet enkel middelen maar ook medewerkers om die groeiende zorgbehoefte op te vangen. Maar is de gezondheids- en welzijnssector nog een aantrekkelijke werkgever? De werkdruk komt immers regelmatig in het nieuws.
De publicatie ‘Sectorprofiel werkbaar werk in de gezondheids- en welzijnszorg 2004-2013’ van de Stichting Innovatie en Arbeid besluit als volgt: “Werkbaar werk houdt in dat je door het werk gemotiveerd wordt en voldoende kansen krijgt om bij te leren. Het houdt ook in dat je er niet overspannen van wordt en dat er ruimte blijft voor het gezin, vrienden en hobby’s. In 2004 heeft 56,1% van de werknemers in de gezondheids-en welzijnszorg werkbaar werk, in 2013 is dat 58,8%. De andere werknemers worden geconfronteerd met één of meerdere werkbaarheidsproblemen: werkstress (29,6%), motivatieproblemen (11,8%), een gebrek aan leerkansen (14,9%) of problemen om werk en privé op elkaar af te stemmen (8,6%).”
Een zorginstelling is bijna een samenleving op zich. De instelling bestaat vaak uit meerdere gebouwen, waar veel mensen werken en verblijven. Door maatschappelijk verantwoord te werk te gaan kan een zorginstelling veel impact genereren op gebieden als:
- duurzaam inkopen
- energiebesparing
- afvalvermindering (denk aan voedselresten, medicijnresten, incontinentiemateriaal,…)
- delen van ondergebruikte apparatuur.
Eigen ‘onderzoek’ ten slotte wees uit dat zorginstellingen drie hordes moeten nemen om daadwerkelijk mvo in te passen in hun dagelijkse werking:
- bepalen wiens verantwoordelijkheid mvo is
- een intern draagvlak opbouwen
- mvo integreren ook al is duurzaamheid geen prioriteit in de keuze van de patiënt voor een bepaalde zorginstelling.
Links
- VIVO (Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding in de social profit)
- Gids klimaatadaptatie in de zorg
- MVO Nederland over de zorg- en welzijnssector
- Sectorprofiel werkbaar werk
- Vlaanderen.be over gezin, welzijn en gezondheid
- Health at a Glance 2015 - OESO
- Leeftijdsbewust werken in de social profit
- RIZIV
Gepubliceerd op
10 augustus 2015Gerelateerde thema's
(Sociale) innovatie Diversiteit en Inclusie HR Ontwikkeling van werknemers Veilige en gezonde werkplek Werkbaarheid WerknemersbetrokkenheidDeel deze pagina
Gerelateerde inhoud
-
-
Omdat het bij je stijl past, omdat je niet meer tegen lenzen kan, of gewoon: omdat je zonder zo blind als een mol bent. Steeds meer mensen dragen een bril – ruim 60% van de Belgische bevolking! Maar wat gebeurt er met al die brillen eens ze niet meer gebruikt worden? De Antwerpse brillenproducent Yuma Labs pakt uit met een recyclageprogramma voor gebruikte brillen.
Yuma Labs -
Doorheen je leven zul je 80.000 uur aan je carrière besteden. Welk verschil je tijdens die uren maakt, daar sta je grotendeels zelf voor in. Marnix Kluiters en Mark Siegenbeek van Heukelom pleiten voor duurzame ambitie.
-
In een opmerkelijke blijk van eensgezindheid hebben 32 invloedrijke bedrijven, allen lid van de Belgian Alliance for Climate Action (BACA), een open brief ondertekend waarin ze beleidsmakers aansporen tot een doortastend en ambitieus klimaatbeleid.
-
17,5% van de Nederlandse economie ging vorig jaar om in nieuwe, duurzame economie. Daarmee is de NEx-score slechts met 1,0 procent aangegroeid, de kleinste stijging in vijf jaar tijd. Loopt verduurzaming tegen de beleidsgrenzen aan?
-
Een golf van positieve verandering staat op het punt Antwerpen te overspoelen en het epicentrum ervan zal zich in Plein Publiek bevinden. Impact Hub, een mondiaal gerenommeerd netwerk van innovatieve gemeenschappen, opent binnenkort haar deuren.