Dagboek van een partnership - deel 2
Vorig jaar sloot het Duffelse Nature Solutions een partnership met Protos vzw, een ngo die zich inzet voor rechtvaardig, duurzaam en participatief waterbeheer in Noord en Zuid.
Voor ten minste drie jaar zal het bouwbedrijf zijn kennis en expertise in verantwoord waterverbruik gratis inzetten voor een project in Zuid-Benin. “De waterproblematiek is een mondiaal gegeven en daar zijn we mee begaan”, vertelt zaakvoerder Jurgen Van Rompaey.
MVO Vlaanderen volgt het traject en belicht gedurende de volgende maanden de leermomenten.
Deel 2: de voorbereiding
In juli vertrek ik richting Zuid-Benin voor een veldbezoek. Ik zal kennismaken met het lokaal programma rond een duurzaam waterbeheer. Om de communicatie vlotter te laten verlopen, scherp ik momenteel mijn kennis van het Frans aan. Ondertussen zet onze partner Protos vzw het bezoek verder op poten. Ik laat hen daarover graag aan het woord.
Marc Despiegelaere, verantwoordelijke externe relaties & communicatie bij Protos vzw: “We stellen een planning op die bestaat uit twee dagen veldbezoek en met daarnaast ruimte voor individuele bezoeken van Jurgen aan de regio. Wat hij mag verwachten van het veldbezoek? Hij zal de lokale medewerkers en partners ontmoeten. Samen bekijken ze de realisaties voor drinkwater, sanering en water voor de landbouw en hij zal er ook nog praten met de mensen die dagelijks werken met de installaties.”
Troeven van het partnership
“Voor Protos vzw is dit partnership om drie belangrijke redenen interessant. Ten eerste is de kennis- en informatie-uitwisseling van groot belang. Jurgen stelt zijn knowhow over regenwater en het hergebruik ervan ten dienste aan de lokale medewerkers en gemeenschap. Als laatste en niet onbelangrijk is het een kans voor Jurgen om de lokale context beter te begrijpen. Die verschilt toch veel van wat wij hier kennen. De problematiek vraagt om een andere kijk, om andere processen. Dus ook Jurgen kan hier veel opsteken. Ten tweede omdat het project zo een klein stukje financiële inbreng krijgt door Nature Solutions. Dat kunnen we best gebruiken. Bovendien zijn we verplicht om naast de subsidies zelf twintig procent aan fondsen op te halen voor onze programma’s.En natuurlijk is de extra communicatie-aandacht dat zo een partnership met zich meebrengt mooi meegenomen voor onze werking.”
Traject van jaren
“Jurgen zal zijn kennis en ervaring tijdens het volledige project delen met ons. Het is dus geen inspanning van enkele maanden, maar van verschillende jaren. Dat engagement maakt ons zeer gelukkig. Na het veldbezoek zal Jurgen in contact blijven staan met de mensen ter plaatse. Het helpt hem om zo een realistisch mogelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en de verwezenlijkingen.”
“De reisplanning vraagt uiteraard veel werk. We moeten er niet alleen de nodige tijd insteken, maar we moeten ook onze collega’s en de mensen ter plaatse motiveren. Het zijn tenslotte zij die Jurgen ontvangen en begeleiden. We willen dit voor hem zo aangenaam mogelijk laten verlopen.”
Verrijkend voor iedereen
“Het partnership met Nature Solutions is een van de vele actieve samenwerkingen die we hebben lopen. We hebben partnerships met de brede watersector. Daar zijn we heel tevreden over. Het is zeer verreikend voor de drie partijen. Voor de lokale partners ter plaatse, voor de geïnteresseerde organisatie die met ons wil samenwerken en voor Protos als organisatie. Ook wij blijven continue bijleren.”
De waterprojecten in Zuid-Benin worden behalve door Nature Solutions ook gesteund door DGD, de Europese Unie, de Provincie West-Vlaanderen, De Vlaamse overheid en Havenbedrijf Antwerpen via het VPWvO.