Dagboek van een partnership - deel 4
Vorig jaar sloot het Duffelse Nature Solutions een partnership met Protos vzw, een ngo die zich inzet voor rechtvaardig, duurzaam en participatief waterbeheer en –gebruik.
Voor ten minste drie jaar zal het bouwbedrijf zijn kennis en expertise in verantwoord waterverbruik gratis inzetten voor een project in Zuid-Benin. “De waterproblematiek is een mondiaal gegeven en daar zijn we mee begaan”, vertelt zaakvoerder Jurgen Van Rompaey.
MVO Vlaanderen volgt het traject en belicht de leermomenten.
Deel 4: het vertrek
Zoals eerder gezegd, volgde ik een snelcursus Frans voor mijn bezoek aan Benin. Mijn Frans was nu eenmaal niet zo goed. Tijdens de lessen zocht ik samen met mijn leraar veel informatie op over Benin. Het was voor mij een eerste kennismaking met de situatie in het land. Die leerstof kon ik gebruiken.
Ik leerde dat de hoofdstad Cotonou erg druk is en daar de economie op volle toeren draait. Hoe verder weg van de hoofdstad, hoe sneller de economische activiteiten afnemen. Het is daar waar de armoede het meest zichtbaar wordt.
Hulpvaardige ontvangst
Op 9 juli zet ik uiteindelijk voet aan de grond in Cotonou. Al is dat zonder bagage. Mijn plaatselijk contact Gregoire Dangnivo doet er alles aan om mij toch zo goed mogelijk verder te helpen. Hij brengt mij naar zijn vertrouwde winkels, zodat ik mij het hoogst nodige kan aanschaffen. Daarvoor ben ik hem erg dankbaar. Dat hij mij later kwam uitwuiven op de luchthaven, vind ik helemaal een prachtig gebaar.
Na mijn eerste overnachting staat er een trip naar Lokossa gepland. Mijn chauffeur Ange brengt mij en vertelt onderweg over de Voodoo-cultuur. Helaas is er tijd te kort om een bezoek te brengen aan een echt voodoo-dorpje.
Eens in Lokossa aangekomen begint mijn echte Benin-ervaring. Deze bestaat uit twee dagen veldbezoeken, begeleid door mijn lokale contacten Guillaume, Rémy en Éloi. Die laatste twee gasten helpen mij geregeld met vertalingen naar het Engels wanneer mijn Frans niet voldoende blijkt te zijn.
Guillaume waakt dan weer over het tijdsschema en geeft mij een inleiding over het waardevol werk dat Protos ter plaatse levert. Dankzij hen voel ik mij snel thuis in een land dat erg verschilt van België.
Het eerste werfbezoek
We doen het traject Lokossa, naar de gemeenten Dogbo en Houégame. In Dogbo bezoeken we de sani marché. Hier kunnen families verschillende types latrines (openbaar toilet, nvdr.) uittesten. Deze kunnen ze zelf laten bouwen door opgeleide vaklui tegen een gereduceerde kostprijs.
Wat mij opvalt is dat de mensen met erg beperkte middelen een goed afgewerkt product kunnen realiseren. Ze bouwen met de juiste materialen. Eigenlijk bouwen ze zoals een bouwbedrijf dat doet bij ons, maar dan met een erg beperkt aanbod aan werk- en bouwmateriaal. Dat maakt het des te indrukwekkender.
Guillaume vertelt mij wel dat het sani-marché-project te lang aansleept. Vooruitgang is nodig, want de markt trekt per dag enorm veel bezoekers. Na het werfbezoek volgt er een ontvangst in het kantoor van de burgemeester.
We zetten ons traject verder in de richting van Dekandji/Houégamè. Daar bezoeken we een watertapplaats op druk (artesisch water voor de kenners, nvdr.). Dit is voor mij de eerste keer dat ik zo een installatie zie. Bij ons in België kom je dit niet tegen. Naar mijn mening moet er hier dan ook in de landbouw zo veel mogelijk gestockeerd worden.
Een van de volgende stops is een landbouwzone. Hier wordt een distributienet aangelegd op de velden. Er zijn ook enkele kleine bassins gemaakt. Deze kunnen gevuld worden met het toekomend water van de watertapplaats. Eigenlijk is er hier niets op aan te merken. Ze gebruiken goede versterkte leidingen en de bassins worden niet onnodig gevuld. Zo voorkomen ze het verdampen van het water, want het is er best warm.
Grote impact met beperkt budget
We bezoeken een erg afgelegen gehuchtje en het is prachtig. Dit is Afrika zoals je het wilt beleven. De mensen zingen zelfs als we toekomen. Ze laten mij hun toiletten zien en geven een rondleiding door het dorp langs de waterputten. Het is er ongelooflijk proper. Ze zijn erg trots op wat ze verwezenlijkt hebben. En terecht.
De opleiding die Protos geeft, is erg goed voorzien. Mensen leren de toiletten gebruiken, hun handen wassen, … Met een beperkt budget is hier veel verwezenlijkt.
Elke waterput die ik zie is goed onderhouden. Protos gebruikt dan ook een puntensysteem waaraan de mensen zich moeten houden. Als ze dat doen, worden ze ervoor beloond. Bijvoorbeeld met een zonnepaneel dat de gemeente hen schenkt. Een zeer goed initiatief!
Ik kijk al uit naar het tweede werfbezoek van de volgende dag. Maar eerst rusten, want het was een zeer goed gevulde en zware dag.