Waar een reststroom is, is een weg

Circulaire economie is populair, en maar goed ook! Grote en kleine ondernemingen kijken op unieke manieren of hun restproducten een tweede leven kunnen krijgen. Waardoor restproducten, en afval, niet meer bestaan. We verzamelen hieronder enkele opvallende voorbeelden van reststromen die ergens nieuw ingezet worden.

Kweken met koffie

Zitten er op jouw kantoor mensen die elke dag een paar tassen sterke koffie drinken? Dan hebben jullie waarschijnlijk kilo’s aan koffiegruis over die bij je GFT of op de composthoop belanden. Maar wist je dat dit goedje ideaal is om oesterzwammen te doen groeien? In enkele korte stappen ben je vertrokken met dit project. Je kan het jezelf nog gemakkelijker maken met een groeikit zoals die van Zwam-it.

Bedrijven als Kopje Zwam maakten er zelfs hun hele business van. Zij verzamelen het koffiegruis van horecazaken en andere bedrijven in hun buurt en gebruiken het om zwammen en microgroenten te kweken.

Haar hergebruiken

Dit jaar startte het project ‘Hair Recycle’. Via dit project werkt de vzw DungDung samen met Belgische kappers. Kappers sturen papieren zakken met het geknipte haar op naar dit Brusselse bedrijf, waar ze de haarmatten gebruiken bij de productie van van waterfilters. Deze filters kunnen worden ingezet in waterwegen en stormbekkens om vervuiling tegen te houden

Blijven bouwen met gebruikt hout

In de bouwsector belanden (nog bruikbare) materialen te vaak bij het afval. Bedrijven zoals Rotor en Buurman willen deze materialen een tweede leven geven. Rotor doet dit op een informerende manier. Het collectief stimuleert het hergebruik van materialen via publicaties, tentoonstellingen en lezingen. Om het vinden van verkopers van tweedehands bouwmateriaal simpel te maken creëerde Rotor de website Opalis.

In het magazijn van Buurman kan je als ondernemer of particulier terecht om hout en ander bouwmateriaal te kopen. Zelfs gekapte stadsbomen vinden hier een tweede leven. Ze verzagen deze tot nieuw bouwmateriaal en andere producten.

Fruitleer

Ondernemingen gebruiken steeds vaker leer gemaakt van fruit in de productie van nieuwe goederen. Met het afval van appelboeren maakt APPEAL, een project van hogeschool UCLL, appelleer. Het is dan niet langer eetbaar maar wel uitermate geschikt om sneakers, riemen en handtassen mee te maken.

Ook sneakerbedrijf Komrads gebruikt appelleer. Ze oogsten geen nieuwe natuurlijke grondstoffen voor hun schoenen en kiezen in de plaats voor gerecycleerd katoen, rubber en petflessen.