Natuursteensector lanceert TruStone
In mei jongstleden hebben Vlaamse en Nederlandse organisaties in de natuursteensector het Initiatief TruStone ondertekend.
Binnen TruStone hebben sectororganisaties, bedrijven, overheden, ngo’s en vakbonden afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat er substantiële verbeteringen worden bereikt :
- op het gebied van sociale, arbeids- en milieuomstandigheden
- in productielanden in vooral Azië, Afrika en Latijns-Amerika
- binnen een termijn van 3-5 jaar.
En dat is nodig ook. De winning en verwerking van natuursteen gebeurt regelmatig onder omstandigheden waarbij er sprake is van onder meer kinderarbeid, gedwongen arbeid of onveilige arbeidsomstandigheden.
De Nederlandse en Vlaamse overheid verwachten van bedrijven dat zij zich inspannen voor verbeteringen in hun productie- of toeleveringsketen. Dit is ook vastgelegd in internationale richtlijnen zoals de uitgangspunten van de Verenigde Naties voor Bedrijfsleven en Mensenrechten, de Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de fundamentele arbeidsnormen van de International Labour Organisation (ILO).
TruStone kan bedrijven helpen om aan deze normen en richtlijnen te voldoen. Het bestaat – kort gezegd - uit twee onderdelen:
- Individuele bedrijven handvatten bieden om (mogelijke) negatieve gevolgen van hun eigen bedrijfsactiviteiten of van die van hun toeleveranciers of zakelijke relaties in de productie- of toeleveringsketen van natuursteen te voorkomen, te verminderen en te bestrijden als deze zich voordoen.
- Gezamenlijk problemen aanpakken die bedrijven alleen veel moeilijker zouden kunnen oplossen. Daarbij is bijzondere aandacht voor onder meer: kinderarbeid, gedwongen arbeid en veiligheid.
Hiernaast kan je een brochure downloaden waarin voor bedrijven die deelname overwegen wordt uitgelegd wat er wordt verwacht en wat het kan opleveren. Ook dit filmpje en de website van het TruStone-initiatief bieden informatie.
Wat er van een bedrijf wordt verwacht hangt samen met de omvang van het bedrijf, de aard van het product dat het bedrijf verkoopt of de plek die het bedrijf inneemt in de toeleveringsketen. Voor bedrijven die niet zelf importeren, zijn afspraken gemaakt over een beperktere vorm van risicoanalyse.
Wil je je aanmelden? Neem dan contact op met het secretariaat. Het Initiatief start op 1 oktober 2019. Meld je bij voorkeur voor die datum aan.