Gelijkheid is de hoeksteen van onze zorgcoöperatie

Thuisverpleging Meerdael trok de voorbije weken veel aandacht. Hun keuze om op de markt te gaan als een coöperatieve vennootschap is dan ook best uniek in de zorgsector. Het betekende een flinke groei voor de groep zorgverleners, een met groeipijnen, maar bovenal met een duurzame toekomst.

“De zorgsector is door de vergrijzing onderhevig aan veranderingen en op overheidsgebied bewoog er heel wat. Daar moesten we op inspelen”, vertelt Steven Vancraesbeek, voorzitter van Thuisverpleging Meerdael. “Er zijn ook meer en meer specialismen nodig. Niet alle kennis kan bij één persoon zitten.

We moesten dus als organisatie expertise inwinnen. Op een voorwaarde, welteverstaan. De gelijkheid tussen de verschillende aandeelhouders moest behouden blijven. Na onderzoek bleek een coöperatieve vennootschap de meest aangewezen vorm te zijn voor ons.”

Juridisch advies

Als eerste stap bracht Steven Vancraesbeek alle geïnteresseerden rond een tafel. Zij besloten om juridisch advies in te winnen over de nodige maatregelen.

“We wilden vooral zicht krijgen op de vorm van een coöperatieve vennootschap. Voldeed het bij wat wij verlangden? Daarom vroegen we advies bij een specialist in vennootschapsrecht. Het advies was positief, dus gingen we over tot de contractuele uitwerking.

Daar stootten we op een eerste probleem. Sommige van de potentiële vennoten begonnen af te haken vanwege de juridische taal. Bijgevolg klopten we aan bij Coopburo. Zij vertaalden de juridische taal naar mensentaal, waardoor iedereen aan boord bleef.

Sinds de beschrijving bij de notaris in december 2013 tellen we veertien vennoten en nog tien zitten in hun proefperiode.”

Kwaliteit behouden

Thuisverpleging Meerdael haalde door de keuze voor een coöperatieve vorm meer expertise in huis. “Ons verhaal is daarbij gebouwd op de kwaliteit die we willen blijven leveren. Zelfs op hoog niveau. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Als we niet kunnen voldoen, zijn we zeker niet te trots om door te verwijzen naar collega-organisaties. Daar hebben we protocollen over afgesproken.”

“Of iedereen mee is in dat verhaal? Wel, vroeger hadden we medewerkers die een eenmanszaak hadden. Hun administratie werd vaak geregeld door hun partner. Door de nieuwe vorm kon dat niet meer. We hebben hierover gesprekken moeten inlassen, want sommige partners hadden het gevoel dat we hun werk afnamen.”

Uniek model

De coöperatieve vorm heeft heel wat voordelen voor Thuisverpleging Meerdael.

“Het is gemakkelijker om contracten af te sluiten met externe partners. Vroeger kwamen we niet eens in aanmerking voor een samenwerking. Daarnaast zien we dat er veel aandacht van buitenaf is voor onze structuur. Niet alleen van de media, maar we worden ook uitgenodigd om te spreken op congressen en voor provincies. Blijkbaar is het in onze sector een vrij uniek model. We horen nu diensten uitpakken met zelfsturende teams. In een coöperatief model zijn er alleen zelfsturende teams. Anders is er geen rede tot bestaan.”

Verdere groei on hold

“Soms heb ik het gevoel dat het te goed loopt voor ons. Daarom hebben we met de vennoten afgesproken om onze groei te plafonneren. Nieuwe toetredingen houden we een jaar af. We willen eerst onze structuur verder verstevigen. Met beide voeten op de grond blijven, is belangrijk om onze droom te realiseren. We willen binnen vijftig jaar nog bestaan als coöperatie. Uiteraard is dat afhankelijk van de regelgeving.

Of we niet verder willen groeien? Natuurlijk wel. We denken daar zeker over na. Hoe we ons zullen moeten opdelen in compartimenten en deelgroepen, bijvoorbeeld. Begeleiding van anciens gaat daarbij een belangrijke rol spelen. Zij kunnen nieuwe vennoten meenemen in het verhaal. Dat is nodig. Iedereen met de neus in dezelfde richting krijgen, is de grootste uitdaging.”