Boemerang: de pizzadoos die wederkeert
Een vijftiental Mechelse horecazaken starten een proefproject met herbruikbare verpakkingen voor afhaalmaaltijden. Het project komt voort uit de Green Deal Anders Verpakt.
Wat is de impact van een afhaalmaaltijd? Een pizzadoos is tenslotte van karton, toch? Maar wij Belgen alleen al gaan door 16,6 miljoen pizzadozen per jaar. Voor zoveel karton heb je zeventig voetbalvelden vol bomen nodig. En als de doos doordrenkt raakt met vet of etensresten, kunnen we die niet meer recycleren.
Dat moet toch beter kunnen, dachten ze ook bij Kingslize Pizza. Daarom sloten ze zich aan bij de Green Deal Anders Verpakt. Dat is een initiatief van onder meer de OVAM, om ondernemers samen te brengen rond concrete proefprojecten om eenmalige verpakkingen te vermijden. Zo kwam Kingslize in contact met wasstraat MIVAS, verpakkingsproducent Avamoplast en Twintag, expert in digitale tracering van producten. Boemerang was geboren.
Hoe werkt Boemerang?
Vanaf 19 augustus 2024 zal je bij een vijftiental horecazaken in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver kunnen kiezen voor een herbruikbare verpakking. Tijdens het proefproject zal je daarvoor niets extra betalen, maar op termijn is het wel de bedoeling om met een waarborg te werken. Om de waarborg terug te krijgen, zal je de verpakking kunnen inleveren bij eender welke deelnemende horecazaak, plus nog enkele ‘return hubs’. De fietskoeriers van Kingslize halen de gebruikte verpakkingen op bij de horecazaken en brengen ze via logistieke hubs tot bij de wasstraat van MIVAS. Na een grondige reiniging gaan de verpakkingen via dezelfde weg terug naar de horecazaken.
Je hoeft als klant de herbruikbare verpakking niet af te wassen. Het is voldoende om alle etensresten te verwijderen of zoals de pro’s dat zeggen: ‘schraapleeg’. Daarnaast zal je eenmalig je bankrekeningnummer doorgeven, om de waarborg terug te krijgen. Verder hoef je zelf niets op te volgen. Twintag ontwikkelde voor dit project een systeem waarmee de horecazaken en de wasstraat elke individuele verpakking kunnen identificeren en traceren.
Het Boemerang proefproject zal drie maanden duren, van 19 augustus tot 19 november.
En in Gent (en in Leuven): de Mini Bowl
Verandering van spijs -of postcode- doet eten. Daarom zijn er ook herbruikbare oplossingen voor meer kom-georiënteerde maaltijden buiten het Mechelse. In Leuven en Gent lopen gelijkaardig projecten waar je afhaalmaaltijden in een herbruikbare 'bowl' kan meekrijgen. Laat het smaken!