Belgische ngo roept Nederland op om plastic te ruimen

Aan de vooravond van Wereldoceanendag lanceert de Belgische ngo River Cleanup een oproep om wereldwijd 1.000 schoonmaakacties op poten te zetten. Daarbij richt het zich specifiek tot Nederlandse burgers en gemeenten.

Waterfietsen, boten,... Je kunt het je zo gek niet bedenken of Amsterdam en Utrecht zetten het in om plastic te ruimen. De aanstoker van deze acties is River Cleanup, een Belgische organisatie.

De ngo staat erom bekend om onder meer rivieren en oevers schoon te maken en drijfvuil in te zamelen via slimme technologieën. Het ondersteunt ook scholen en bedrijven die minder wegwerpplastic willen gebruiken.

Dit jaar valt River Cleanup World op 8 juni, oftewel Wereldoceanendag. Er staan meer dan 1.000 lokale acties gepland langs 200 rivieren in 50 landen. De blikvanger komt er in Kameroen, langs de Wouri. Dat is een van de meest vervuilde rivieren van Afrika. Sinds het begin van dit jaar heeft River Cleanup, in samenwerking met NAMé Recycling, daar meer dan 100.000 kilogram plastics geruimd en gerecycleerd. Voor River Cleanup World werkt de organisatie samen met Let’s Do It World.

Informeren is transformeren

Sinds het ontstaan van River Cleanup in 2017, heeft het al meer dan 1.500 acties georganiseerd op zes continenten. In het eerste jaar lanceerde de ngo een filmpje om tien minuten tijd te maken om afval te ruimen. In 2018 staken 10.000 mensen de handen uit de mouwen om de oevers van de rivieren in 60 steden langs de Rijn schoon te maken. In 2019 waren er vier keer meer mensen voor tien keer zoveel rivieren. Ook de Citarum, de ‘meest vervuilde rivier ter wereld’ die in Indonesië ligt, werd hierbij onder handen gepakt.

Vorig jaar, in volle coronacoronacrisis, engageerden er zich 100.000 mensen in 45 landen aan de oevers van 161 rivieren. “Dit jaar is het onze ambitie om 1.000.000 kilo plastic uit rivieren te halen en tegen 2030 willen we aan 8 miljard kilo geraken”, zegt Thomas de Groote, de oprichter van River Cleanup.

“Ik heb besloten om het probleem dichter bij de bron aan te pakken door het afval te verwijderen aan de oevers, vooraleer het de zee bereikt”, licht De Groote toe. “Zo willen we iedereen ook aanmoedigen om wereldwijd actie te ondernemen. Wij zijn ervan overtuigd dat het betrekken van de burger, informeren van de jonge generaties en de transformatie van bedrijven de meest doeltreffend oplossing is om de plasticvervuiling van het milieu tegen te gaan."