Diversiteit en Inclusie
Diversiteit – oftewel verscheidenheid – komt in veel vormen voor: geslacht, leeftijd, afkomst, handicap, huidskleur, opleidingsniveau, seksuele geaardheid, en meer. Organisaties komen vandaag de dag steeds vaker in aanraking met deze diversiteit. Een volwaardig MVO-beleid vraagt daarom om een diversiteitsbeleid dat oog heeft voor het potentieel van elke medewerker.
Aandacht voor diversiteit is een essentieel onderdeel van het personeelsbeleid geworden. Het aandeel van vrouwen en mensen met een migratieachtergrond in de beroepsbevolking stijgt elk jaar. Tegelijkertijd vergrijst de beroepsbevolking, en krijgen laaggeschoolden en mensen met een beperking meer kansen om door te stromen naar reguliere banen. Inzetten op diversiteit biedt dan ook een groter arbeidspotentieel in een krappe arbeidsmarkt, waar veel vacatures openstaan tegenover hoge werkloosheid.
In deze context is het voor elke organisatie een uitdaging om het volledige potentieel van elke medewerker aan te boren. Een beleid dat diversiteit enkel tolereert, is niet genoeg. Het gaat erom deze toenemende verscheidenheid actief te ondersteunen en te stimuleren. Zo ontstaat een werkomgeving die zowel aangenamer als effectiever is. Een organisatie die openstaat voor verschillende meningen, kan rekenen op een veelheid aan oplossingen.
Daarnaast is inclusie van cruciaal belang. Door structureel inclusieve werkvloeren te implementeren, krijgen mensen die verder van de arbeidsmarkt staan meer kansen om tewerkgesteld te worden en te blijven. In een tijd van arbeidsmarktkrapte is dit niet alleen sociaal wenselijk, maar ook economisch voordelig. Bedrijven die investeren in inclusiviteit kunnen talenten aanboren waar ze eerder niet aan gedacht hadden. Met de juiste ondersteuning kunnen deze mensen volwaardig meedraaien binnen het bedrijf, wat bijdraagt aan een breder en diverser arbeidspotentieel.
Kortom, een succesvol personeelsbeleid omarmt zowel diversiteit als inclusiviteit. Dit zorgt niet alleen voor een rechtvaardigere samenleving, maar ook voor een organisatie die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.
Andere bronnen
- Diverscity.
- Vreemde Vragen. Een website die werkgevers helpt om te gaan met diversiteit.
- De gids voor online veiligheid voor vrouwen.
- Brochure 'Tijd voor positieve actie' van het Minderhedenforum.
- Hands-on zelf een laagdrempelig event organiseren
- Diversiteitspraktijk
Meer over Mensen
Gerelateerde inhoud
-
Voor veel huurders vormt de hoge huurwaarborg een aanzienlijke drempel. borgr, een Antwerpse stichting van openbaar nut, biedt een digitaal waarborgsysteem dat huurders en verhuurders ondersteunt en de huurmarkt toegankelijker en inclusiever maakt.
-
Zorgtraiteur Claessens André heeft de Inclusieve Onderneming Award 2024 gewonnen. Met die tweejaarlijkse award beloont Sterpunt Inclusief Ondernemen bedrijven die inclusief ondernemen hoog in het vaandel dragen.
Jeroen Willems -
Expertise
- EU ETS rapportage, monitoring en verificatie, allocaties ALC, BD
-
Wij werken op verschillende niveaus om de transitie naar een duurzame economie en samenleving te
Expertise Circulaire Economie; Biodiversiteit; Sociale en duurzame ondernemingen; Onderwijs; Good Governance; -
Verlening van diensten met name op het gebied van lassen, leidingwerk, elektriciteit, metaalbewer
-
verlening van advies over handelen en dagelijkse activiteiten zelfzorg
Expertise Zwemmen en ergotherapie