borgr: een slimme huurwaarborg voor een inclusieve huurmarkt
Van alleenstaande ouders over starters tot mensen met een migratieachtergrond: voor veel huurders vormt de hoge huurwaarborg, die tot drie maanden huur kan bedragen, een aanzienlijke drempel. De Antwerpse stichting borgr biedt een alternatief via een digitaal systeem dat huurders in Vlaanderen en Brussel ondersteunt, verhuurders zekerheid biedt – en de woningmarkt zo toegankelijk maakt voor een grotere groep mensen.
“Uit de Woonsurvey van het agentschap Wonen in Vlaanderen blijkt dat meer dan 1 op de 4 huurders de huurwaarborg als een zware tot zeer zware last ervaart”, zegt Mike Van Rompuy, de initiatiefnemer van borgr. “Oorspronkelijk was de borg bedoeld om eventuele schade te dekken op het einde van het huurcontract, maar verhuurders gebruiken hem vaak als een solvabiliteitstest. Als je hem kunt betalen, denken ze, ben je vast een goede huurder.”
borgr, een stichting van openbaar nut, biedt een digitaal waarborgsysteem waarmee huurders in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun huurwaarborg online kunnen aanvragen, nadat ze het akkoord van hun verhuurder hebben gekregen. borgr betaalt dat bedrag vervolgens aan de verhuurder. Beide partijen krijgen een waarborgcertificaat dat dezelfde juridische bescherming biedt als een traditionele huurwaarborg.
In ruil vraagt de stichting van huurders een eenmalige solidariteitsbijdrage van 234 euro. Wie jonger dan 26 is, krijgt 50 procent korting.
Neutrale partner
“borgr wil een betrouwbare partner zijn voor een nieuwe generatie betrokken verhuurders die zich inzetten voor een meer toegankelijke en inclusieve huurmarkt”, aldus Van Rompuy. “Loopt het toch mis, dan kunnen beide partijen op ons rekenen als neutrale bemiddelaar.”
borgr ontzorgt zowel huurders als verhuurders. Huurders hoeven hun geld niet meer vast te zetten op een bankrekening en kunnen het aan essentiële uitgaven besteden, en verhuurders kunnen rekenen op een efficiënt proces, een vlotte uitbetaling – of met andere woorden: stabiliteit en zekerheid.
Sociaal innovator
Met Homebase, een project in samenwerking met stad Antwerpen, profileert borgr zich ook als sociaal innovator. Binnen Homebase begeleidt de stichting momenteel vijftien mensen vanuit de nood- en doorstartwoningen van de stad in hun zoektocht naar een woning op de private huurmarkt, van begin tot eind. “Samen met borgr willen we ook groepen met een afstand tot de private huurmarkt een kans geven op een stabiele woonplek in onze stad”, vertelt Tatjana Scheck, Schepen van Sociale Zaken.
Ondertussen bouwt borgr aan een community van bedrijven, organisaties en lokale overheden die de missie van de stichting financieel ondersteunen. Kandidaat-huurders die via die partners een beroep op borgr beroep doen, betalen geen solidariteitsbijdrage. Zo wil de stichting zijn waarborgregeling robuust verankeren.