Leuven helpt ondernemers bij hun circulaire plannen
Dit najaar opende stad Leuven het gloednieuwe circulaire loket. Dit loket ondersteunt ondernemers met circulaire ambities met gratis advies. Ondernemers, starters en kmo’s kunnen er terecht met al hun vragen rond circulair en inclusief ondernemen.
Circulair ondernemen is ondernemen op een manier waarbij producten en grondstoffen maximaal hergebruikt worden. Bedrijven kunnen dit circulaire gedachtegoed in hun werking integreren door zo weinig mogelijk afval te creëren, producten zo lang mogelijk in gebruik te houden of ze op zo’n manier te ontwerpen dat ze later hergebruikt kunnen worden.
Leuven Circulair
Het circulaire loket kadert in de strategie ‘Leuven Circulair’. “De circulaire transitie is een belangrijke voorwaarde om Leuven klimaatneutraal te maken. Om te evolueren naar een volwaardige circulaire stad, moeten we op verschillende vlakken de circulaire principes toepassen”, vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers.
“Leuven telt al heel wat burgerinitiatieven die inwoners stimuleren om zoveel mogelijk spullen te herstellen in plaats van weg te gooien. Daarnaast openden we begin dit jaar de Materialenbank waar we gerecupereerde bouwmaterialen verkopen. Dat zijn maar enkele van de vele initiatieven die de voorbije jaren opgestart zijn om werk te maken van die circulaire stad. Dit loket voor circulair en inclusief ondernemen, specifiek gericht op ondernemers, vormt daar een goede aanvulling op. We hopen dat we met dit loket veel Leuvense ondernemers op weg kunnen zetten om circulair te ondernemen. Circulair ondernemen is immers toekomstgericht, efficiënt en veerkrachtig.”
“Bij de ondernemers is er een grote bereidheid om mee hun schouders te zetten onder de klimaatuitdaging. Zij willen nadenken hoe zij ervoor kunnen zorgen dat materialen in omloop blijven. Via dit loket vinden ze nu op een toegankelijke manier inspiratie en hulp om die ambities waar te maken. Want de Leuvense bedrijven willen ondernemen in Leuven, en mee verantwoordelijkheid dragen voor een duurzame stad”, vult schepen van economie Lalynn Wadera aan.
“Daarnaast creëren we economische bedrijvigheid en werken we in de mate van het mogelijke samen met sociale economie bedrijven. Deze bedrijven bieden aan mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt een opleiding of werkervaring aan. Op die manier hopen we de reguliere en sociale economie dichter bij elkaar te brengen en het circulair met het inclusief ondernemen te combineren.”
Advies op maat
Met het gloednieuwe circulaire loket, wil de stad ondernemers met circulaire ambities, vragen of interesse in circulaire economie ondersteunen.
“We helpen ondernemers verder met al hun vragen over circulair of inclusief ondernemen. Dat gaat van de zoektocht naar een concreet businessmodel, tot het integreren van circulaire principes in de werking van de onderneming. Ondernemers die bijvoorbeeld vragen hebben over wat ze kunnen doen met hun reststromen zoals textiel, plastic of hout kunnen bij ons terecht. Door beroep te doen op ons netwerk van circulaire experten proberen we elke ondernemer advies op maat te geven. We willen daarnaast ook een klankbord zijn om ondernemers te steunen bij hun circulaire plannen”, vertelt Geert Vaes, expert circulair ondernemen die het loket zal bemannen.
Het loket is gevestigd in maakleerplek (Stapelhuisstraat 13-15, Leuven) en is elke maandag open van 9u tot 17u. Iedereen kan dan langskomen zonder afspraak. Geïnteresseerde ondernemers kunnen hun vragen ook via e-mail of telefonisch (0470 90 28 05) stellen.
Stad Leuven krijgt voor het circulair loket steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en Vlaanderen Circulair.
We namen dit nieuwsbericht over van de persdienst van stad Leuven.