Dagboek van een designmerk - deel 3

Extremis is een Belgisch designmerk van outdoor meubels. Wereldwijd bekend en internationaal actief. Ze mogen zich zelfs thuis voelen in de top van de internationale designscène. Zeker aangezien ze design en MVO met elkaar willen verbinden. En dan gaat het niet alleen over mensen in een aangename setting en in optimaal comfort samenbrengen.

Maar waarover dan nog? Bram Coudijzer vertelt er in een dagboekreeks meer over.

Extremis’ designteam bestaat uit een dreamteam van conceptuele denkers gecombineerd met ervaren engineers.

Onder de noemer ‘Dirk Wynants Design Works’, kortom DWDW worden nieuwe concepten bedacht en gevormd voor Extremis en andere designfabrikanten. DWDW detecteert in een eerste fase problemen en ontwikkelt oplossingen, terwijl de Extremis developers de klus in een tweede fase klaren met behulp van hun uitgebreide expertise in materialisatie en detaillering.

Carefully made in Belgium

Produceren in België heeft zijn nadelen. Arbeid is duur. Dit heeft zo zijn impact op de verkoopprijs. Concurrentieel veroorzaakt dit bijgevolg een minder gunstige positie in de internationale markt.

Waarom trekken we dan niet naar het buitenland? Dat doen we eigenlijk al. Er is namelijk één uitzondering in ons gamma: de Sticks. Dit is een space divider of paravent.

Hij is opgebouwd uit een blok rubber of hout, respectievelijk voor de buiten- en binnenversie. Hierin plaatsten we verticaal en op zekere afstand van elkaar stokjes. Zo krijg je een wirwar van stokjes die een zekere transparantie heeft, maar toch visueel een ruimte afbakent en zo privacy biedt.

De rubberen basis wordt in Sri Lanka gemaakt. De grondstof (natuurrubber) wordt daar namelijk ontgonnen in rubberplantages. We stellen plaatselijk mensen te werk om dit te verwerken tot een afgewerkt designproduct.

Aangezien de montage met de stokjes bij de eindklant gebeurt, worden de rubberbasissen er verpakt en verscheept naar de haven van Antwerpen. We doen dat op een doordachte manier zodat dit transportvolume niet groter is dan het oorspronkelijke volume van de grondstof. Zo houden we de ecologische impact van transport op dit product laag.

Daarnaast leveren de plaatselijke verwerkers ook nog eens prima kwaliteit. Hierdoor kunnen we de kwaliteitscontrole in België beperken tot steekproeven.

Voor al onze andere producten kan niet voldaan worden aan onze voorwaarden voor minimaal transportvolume of aan onze hoge kwaliteitseisen.

Het opvolgen van de kwaliteit is uiteraard veel makkelijker wanneer bedrijven zich binnen een straal van 50 kilometer van Extremis bevinden. En dit geldt voor 75% van onze leveranciers…

We beperken tegelijk sterk de impact van transport door de selectie van onze toeleveranciers. Alle halffabricaten worden bij ons in Poperinge opgeslagen. Na een quality check worden ze verpakt in hun - vaak ingenieus compacte - transportverpakking om tot bij de eindklant vervoerd te worden.

Hout

In het geval van de Sticks hebben we nog een extra argument: dezelfde plantages leveren ook hout van afgedankte rubberbomen die we verwerken tot houten basissen voor de indoor versie. Een mooi verhaal van optimaal gebruik van plaatselijke resources.

Kunnen we controleren dat dit rubberwood werkelijk van dezelfde plantage komt? Jammer genoeg niet. We streven ernaar de hele keten in kaart te brengen, maar dit is niet altijd mogelijk.

Bij onze andere houtsoorten kan dit echter wél. Voor onze tuintafels, stoelen, banken en picknicktafels gebruiken we FSC- en PEFC-hout. Deze organisaties leveren een keurmerk voor hout. Dit garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam en ethisch beheerd bos, waarbij tegelijk de lokale bevolking mee profiteert.

Dankzij deze keurmerken kan bij elke tussenstap achterhaald worden waar een boom ooit groeide. Het blijft een delicate afweging natuurlijk om hout te gebruiken in tijden van ontbossing en klimaatopwarming. Maar in tegenstelling tot bepaalde goedkopere producenten, kunnen wij er prat op gaan dat ons hout niet van bedreigde bossen, roofbouw of onstabiele regio’s afkomstig is.

De ecologische impact van transport wordt tenietgedaan door de heel makkelijke verwerking van hout. Dit verbruikt 60 maal minder energie dan de verwerking van staal. Natuurlijk is het wel een enorm kostbare (en dure) grondstof. We doen er dan ook alles aan om dit hout zo te gebruiken dat het vele jaren mee kan gaan.

Zo hebben we geen enkel product waarbij hout in contact komt met de ondergrond, omdat dit zo sneller zou gaan rotten. Al ons hout wordt ondersteund door een dragende metalen structuur, zodat een tafelblad of zitbank nooit gaat doorhangen, terwijl de dikte van de planken (en dus het totale houtverbruik) beperkt blijft.

Ook raden we ten sterkste aan het hout goed te onderhouden en in te oliën. Hiervoor zullen we na veel research en tests binnenkort ook onze eigen onderhoudsproducten lanceren. Work in progress dus!

In een volgende bijdrage staat Bram stil bij het gebruik van staal en het gebruik van galvanisatie.