HoGent zoekt proefbedrijven voor nieuwe MVO-tool

De Faculteit Bedrijf en Organisatie en het Centrum voor Ondernemen van de Hogeschool Gent (HoGent) zijn van start gegaan met de realisatie van een nieuwe online tool. Deze tool zal KMO’s toelaten om zo eenvoudig mogelijk een MVO-beleid én een duurzaamheidsverslag op te stellen aan de hand van de internationale GRI- en ISO26000-richtlijnen.
 

Het project draagt de naam ‘Maatschappelijke Verantwoordelijkheid binnen Vlaamse KMO’s: Een implementatie van internationale normen en richtlijnen rond maatschappelijk verantwoord ondernemen in een gebruiksvriendelijke software voor KMO’s in Vlaanderen’ en vloeit voort uit de VIONA-studie van 2012.

In deze studie werd onderzocht hoe we duurzaam ondernemen zichtbaar en doenbaar konden maken in Vlaanderen. Een van de aanbevelingen was de nood aan een laagdrempelige softwaretoepassing die zowel de GRI-richtlijn voor duurzaamheidsverslaggeving als de ISO 26000-richtlijn voor MVO integreert.

Laagdrempelig, maar omvattend

Met de gratis tool zullen KMO’s op een zeer eenvoudige manier hun MVO-beleid vorm kunnen geven. Het ambitieniveau is zelf regelbaar, maar de bedoeling is dat een organisatie adhv de tool zowel een GRI-duurzaamheidsverslag kan opstellen als een ISO26000-zelfverklaring.

De doelgroep zijn KMO’s en kleine en middelgrote organisaties. “De reden hiervoor is dat het KMO’s vaak ontbreekt aan tijd en middelen om een MVO-beleid tot stand te brengen. Bovendien bleek uit het VIONA-onderzoek dat KMO’s over het algemeen nog weinig kennis hebben over GRI en ISO 26000”, vertelt Sander Devriendt, promotor van het project.

Drie fasen

De eerste onderzoeksfase van het project ging van start in september dit jaar en loopt nog tot januari. “Het doel van deze eerste fase is om bedrijven en organisaties die reeds gewerkt hebben met ISO26000 en/of GRI te bevragen over de hindernissen en problemen die ze tegenkwamen op hun weg. Ook willen we van de bedrijven horen welke eigenschappen de tool zeker moet hebben”, vertelt Devriendt.

Op basis van deze input zal HoGent de software ontwikkelen, waarop een testfase volgt. Van juni tot november kunnen bedrijven en organisaties de software in première testen en hun feedback geven. “Het GRI-technische gedeelte van de software willen we ook door de Global Reporting Initiative zelf laten certificeren”, aldus Devriendt.

De online tool zal te vinden zijn op de website van het Bureau voor Normalisatie (NBN), die nauw betrokken is in het project.