Winnaars beste Belgische en Nederlandse duurzaamheidsverslag bekend

Op 2 december vond voor de 16de keer de uitreiking van de Award for Best Belgian Sustainability Report plaats. Befimmo, Bopro, Vredeseilanden en Antwerp World Diamond Centre (AWDC) mochten een award in ontvangst nemen. Twee weken eerder kreeg de Nederlandse Spoorwegen (NS) De Kristal 2014 als prijs voor het meest transparante MVO-jaarverslag van Nederland.
 

In de categorie ‘Grote organisaties’ kwam Befimmo als winnaar uit de bus. De jury had lof voor het heldere en complete verslag van het beursgenoteerd Belgisch vastgoedbedrijf. Ze waardeerden ook de progressie over de afgelopen jaren en vonden de duidelijke grafieken hierover een meerwaarde. Een aandachtspunt was het gebrek aan een duidelijke samenvatting en meer info over de langetermijnstrategie en uitdagingen van de sector.

Bopro haalde het in de categorie ‘Kleine en middelgrote organisaties’. De jury zag een duidelijke vooruitgang in het tweede duurzaamheidsverslag van de dienstverlener in de vastgoedwereld. Zij apprecieerden de gevatheid en leesbaarheid. Vooral de goede matrix en analyse van de materialen, en de verantwoording over hun hoofdprioriteiten en doelstellingen werden positief onthaald. Volgens de jury was dit verslag een zeer goed voorbeeld van een goed GRI G4 verslag. Bopro kreeg de aanmoedigingen om hun stakeholders nog meer aan bod te laten komen.

Na twee jaar als runner up mocht Vredeseilanden deze keer wel de award in ontvangst nemen in de categorie ‘NGO’s’. De jury was onder de indruk door de vlotte leesbaarheid en de communicatie over de impact van de organisatieprogramma’s. De transparantie over waar het geld heen gaat, was voor de jury een voorbeeld voor alle NGO’s. De jury gaf wel mee dat ze graag meer informatie willen over de milieu-impact van de kantoren in het zuiden.

In de categorie ‘Andere organisaties’ sleepte het Antwerp World Diamond Centre de award in de wacht. De jury vond hun eerste duurzaamheidsverslag duidelijk en goed gestructureerd. Een voorbeeld van een goed GRI G4 verslag dus. De openheid over gevoelige sectorale thema’s de durf voor het uitvoeren van een risico-analyse, vond de jury een sterk signaal voor de sector. Toch mocht er meer aandacht zijn voor externe stakeholders en mochten de langetermijnstrategie en -doelstellingen breder aan bod komen.

U kunt hier het volledige juryverslag lezen. Juryvoorzitter Marc Daelman werd bovendien geïnterviewd door Kanaal-Z. Ook Zeronaut publiceerde een impressie van de Awarduitreiking.

De Kristal 2014

In Nederland won de Nederlandse Spoorwegen de prijs voor het meest transparante MVO-jaarverslag.

NS onderscheidde zich door als enige tussen de 450 andere bedrijven in geld uit te drukken wat de impact van haar activiteiten is op het milieu en maatschappij. Daarnaast vond de jury de duidelijke onderlinge samenhang van financiële en niet-financiële informatie over people, planet en profit een sterk punt in het verslag. NS kreeg ook complimenten voor de snelheid waarmee ze de transparantieladder de afgelopen jaren beklom.

De prijs voor meest innovatieve jaarverslag ging naar Unilever. Volgens de jury was het jaarverslag niet alleen een verslaggeving van het afgelopen jaar, maar droeg het ook op creatieve en innovatieve wijze bij aan brede maatschappelijke discussies.

De prijs voor de snelste stijger op de ranglijst ging naar E.On. Het energiebedrijf steeg met zijn jaarverslag van plaats 171 naar 36.