Welke biodiversiteitsstrategie brengt België naar COP16?
Op 21 oktober is in het Colombiaanse Cali de COP16 van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit van start gegaan. Tijdens de vorige top in Kunming-Montreal was afgesproken dat de lidstaten in Cali een herziene Nationale Biodiversiteitsstrategie (NBS) en actieplannen of doelstellingen zouden voorleggen. Daaruit moet blijken hoe ze de internationale engagementen in praktijk willen brengen.
Nog geen plan, wel een ontwerp
België heeft nog geen plan ingediend voor COP16, maar ons land heeft wel een ontwerp van geactualiseerde NBS voorbereid. Over dit ontwerp, dat geldt voor een periode van 7 jaar (2024-2030), liep tot eind september een openbare raadpleging. Na integratie van de opmerkingen dient de Interministeriële Conferentie voor het Leefmilieu eind 2024 de herziene NBS goed te keuren.
Onder meer de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) stelde in consensus een advies op over het ontwerp van NBS, samen met de Raad voor het Leefmilieu van het Brusselse Gewest. Het advies bevat verschillende suggesties om het plan aan te passen, in domeinen als indicatoren en monitoring, landgebruik en natuurherstel, soortenbescherming, voeding, landbouw en visserij, jacht, ggo’s, openbare aanbestedingen, handhaving, communicatie en financiering.
Doelstellingen
Het advies legt verschillende strategische en operationele doelstellingen voor. Ten eerste: de biodiversiteit in België identificeren en opvolgen. Een goede monitoring is namelijk cruciaal om de toestand van de biodiversiteit in te schatten, evoluties te detecteren en een gepast beleid te ontwikkelen. Een tweede doelstelling: de belangrijkste directe factoren voor het verlies aan biodiversiteit bestuderen, opvolgen en aanpakken. Het doel is voorkomen dat land- en zeegebruik een negatieve impact hebben op de biodiversiteit. Ten derde: biodiversiteit en ecosysteemdiensten beschermen, behouden en herstellen. Het is de bedoeling om 30% van het land- en zee-oppervlak te beschermen tegen 2030. Bij dat alles komt de nodige handhaving en de toewijzing van extra middelen kijken.
Troebel water
In hun advies vinden de raden het positief dat de NBS geactualiseerd wordt, en roepen ze de verschillende regeringen van ons land op om dit kader mee te nemen als ijkpunt voor hun beleid. Toch zijn ze van mening dat het ontwerp onvoldoende beantwoordt aan de verwachtingen: het biedt te weinig een integrerend en coördinerend kader voor de aanpak op de verschillende beleidsniveaus. In zijn huidige vorm is deze NBS te vrijblijvend en te weinig ambitieus, ook omdat de doelstellingen van het plan onvoldoende operationeel zijn.
Het FRDO staat niet alleen met die mening. Een gelijkaardig signaal is te horen bij de Biodiversiteitscoalitie (bestaande uit WWF, BOS+, Greenpeace, Natagora, Natuurpunt, Canopea, Bond Beter Leefmilieu en Vogelbescherming Vlaanderen). WWF lanceerde bovendien een tracker om de verschillende nationale biodiversiteitsplannen op te volgen en publiceerde vorige week het WWF Living Planet Report.
Op de conferentie zelf proberen de deelnemers ondertussen de nodige fondsen bij elkaar te krijgen. Waar er oorspronkelijk sprake was van ettelijke miljarden om biodiversiteitsverlies tegen te gaan, blijft het fonds voorlopig steken op enkele honderden miljoenen.