Goed op weg - Week van de Mobiliteit
Van 16 tot en met 22 september zet de Week van de Mobiliteit Vlaanderen #goedopweg om te autominderen. De alternatieven voor Koning Auto zien er steeds creatiever uit.
Tegen 2030 zullen elektrische voertuigen goed zijn voor ruim twee derde van de wereldwijde autoverkoop. In Europa zouden ze in 2024 zelfs al voor dezelfde prijs over de toonbank gaan als voertuigen met verbrandingsmotoren. Al laat België Koning Auto af en toe ook eens unaniem op stal staan. Op Autoloze Zondag 17 september gebeurde dat bijvoorbeeld in 67 steden en gemeenten voor de aftrap van de Week van de Mobiliteit.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was bijvoorbeeld zo goed als autovrij, geholpen door het feit dat het openbaar vervoer van de MIVB er de hele dag gratis was. Ook in 12 van de 13 centrumsteden was minstens een deel van het centrum autovrij. Antwerpen koos dan weer voor een autoluwe versie, iets waar in verschillende straten protest tegen kwam.
Mobiliteit vraagt creativiteit
Al lijkt Antwerpen daarmee wel accurater de Vlaamse trend te volgen: nog steeds nemen 6 op de 10 Vlamingen exclusief de auto naar het werk. En in vergelijking met eerdere jaren namen in 2020 (meest recente cijfers) minder mensen de fiets voor korte afstanden: 48% deed dat een keer per maand, 20% minstens een keer per week.
Als de fiets geen optie is, zijn er gelukkig nog alternatieven. In Antwerpen is er bijvoorbeeld de Waterbus. En in Gent komen er binnenkort deelboten aan. Daar is vzw Straal namelijk bezig met een project waarbij ze weesboten; oude, verwaarloosde boten die langs de kant van het water werden achtergelaten, een ecologische opknapbeurt geven.
Via een open kennishub rond bootrenovatie, zorgt Straal ervoor dat de boten een creatief ecodesign krijgen, moderne boordsystemen en e-mobility. De boten stoten zo niet langer vervuilende stoffen uit.Dankzij een deelsysteem worden ze duurzamer en efficiënter gebruikt. Net als autodelen, kan ook bootdelen binnenkort dus de impact van de mobiliteit verlagen.