Vlaanderen heeft nieuw plan voor minder afval
De Vlaamse Regering heeft het Lokaal Materialenplan 2023-2030 goedgekeurd. Dat moet de hoeveelheid restafval tegen 2030 met 30 procent naar beneden halen, onder andere door selectieve inzameling van bioafval en een rekening op basis van gewicht voor bedrijven.
De gemiddelde Vlaming produceert nu 471 kilogram afval per jaar, waarvan 140 kilogram restafval. In 2030 zou dat nog maar 100 kilogram restafval mogen zijn. Om dat doel te bereiken, komt het Lokaal Materialenplan met enkele opmerkelijke maatregelen.
Selectieve inzameling van bioafval
Alle gemeenten worden verplicht om vanaf 2024 biologisch afval selectief in te zamelen, in lijn met Europese regelgeving. De lokale besturen mogen wel zelf kiezen hoe ze dat precies organiseren, bijvoorbeeld door de standaard gft-inzameling of door keukenafval en tuinafval apart op te halen. Nu zijn er nog een 70-tal gemeentes waar het biologisch afval bij het restafval terecht komt. Dat is dubbel zonde, want zo komt het in de verbrandingsinstallaties terecht, waar het doorgaans natte bioafval eerder energie opslorpt dan bijdraagt. Terwijl het heel eenvoudig is om het nuttig te gebruiken door compostering, thuis of professioneel. Bioafval dat selectief ingezameld wordt, kan ook gebruikt worden om biogas te produceren.
De ja-sticker voor drukwerk
Wie geen ongeadresseerd drukwerk wil ontvangen, moet nu zelf een nee-sticker op de brievenbus plakken. Die regeling wordt omgedraaid; enkel wie een ja-sticker kleeft, ontvangt het drukwerk nog. Heel wat Nederlandse gemeenten passen die tactiek al toe en konden zo een grote hoeveelheid papierafval voorkomen.
Bedrijfsafval wegen
Het Lokaal Materialenplan slaat niet alleen op het afval van particulieren. Ook de hoeveelheid bedrijfsrestafval moet naar beneden. Veel bedrijven laten hun restafval nu ophalen door inzamelaars die niet altijd onderscheid maken tussen een volle of een lege container. Om beter sorteren aan te moedigen, zullen ze voortaan de rekening moeten maken op basis van gewicht.
Het Lokaal Materialenplan 2023-2030 kan je hier downloaden.