Vlaams minister Demir gaat ‘tegelwippen’
Rondrijdende ‘tegeltaxi’s’ in het straatbeeld of hele bedrijventerreinen terreinen vergroenen? Dat is onder meer het doel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir met het Vlaams kampioenschap ‘tegelwippen’.
Maar liefst 16% van de Vlaamse oppervlakte is verhard. Ter vergelijking: dat is ongeveer het dubbele van het Europese gemiddelde. De problemen die gepaard gaan met verharding, kennen we intussen: overstromingen, minder waterinfiltratie, biodiversiteitverlies … Daar wil Demir dus iets aan doen. Enter het Vlaams kampioenschap ‘tegelwippen’.
Tussen 21 maart en 31 oktober kunnen onze Vlaamse gemeentes de strijd met elkaar aangaan tijdens een heus kampioenschap. Het doel: massaal veel tegels uit de grond ‘wippen’ en vervangen door groen. Gemeenten kunnen zich aanmelden en zelfs andere gemeenten uitdagen. Maar het tegelwippen gaat breder dan het gemeentelijke niveau: burgers, wijken, verenigingen, scholen, bedrijven … Iédereen mag meedoen. Wie zijn gemeente niet in de deelnemerslijst ziet staan, kan zijn gewonnen tegels laten meetellen voor heel Vlaanderen.
Een lange rij onthardingscampagnes
Het idee om te ‘tegelwippen’ komt niet van Demir zelf: ze haalde de mosterd bij onze noorderburen. In Nederland vindt de campagne sinds 2020 jaarlijks plaats. In 2022 werden er op nationaal niveau maar liefst 6.000.000 tegels verwijderd.
Bovendien vervolledigt deze campagne een lange lijst onthardingsinitiatieven in Vlaanderen. Kende je de volgende initiatieven al?
- Van tegel naar Egel’ (Landelijke Gilden met partnerorganisaties)
- Cera Waterbrigade (coöperatie Cera)
- Hier dringt het door (Stad Leuven)
- Vlaanderen breekt uit! (Departement Omgeving, Blue Deal)
- …
Of het nu de campagne te veel is of niet: de ministeriële steun toont de noodzaak om te ontharden in elk geval aan. En de ludieke saus krijgt misschien wel nieuwe doelgroepen mee.