De Europese Unie zal haar plannen voor personenauto’s, en de strenge uitstootnormen die daar vanaf 2025 mee gepaard gaan, niet versoepelen.
Universiteit Antwerpen wint Business Mobility Award voor duurzaam mobiliteitsbeleid
Op het Mobiliteitscongres 2013 in Brussel, sleepte de Universiteit Antwerpen de Business Mobility Award voor beste publieke onderneming in de wacht.
Met de Business Mobility Award wordt Universiteit Antwerpen in de bloemetjes gezet voor haar duurzaam mobiliteitsbeleid. “Met onder meer een fietsherstelservice en vaste fietspompen maken we het leven van fietsende studenten en medewerkers zo comfortabel mogelijk”, vertellen Marleen Clerinx en Carla Uwents van de Milieudienst.
De Business Mobility Awards, een organisatie van onder meer VOKA en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, werden voor de vijfde maal uitgereikt. Bedrijven en organisaties die zich inzetten voor duurzaam woon-werkverkeer komen in aanmerking. Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, reikte de awards samen met haar Brusselse en Waalse collega uit tijdens het Mobiliteitscongres.
Iedereen fietst
De Universiteit Antwerpen sleepte de titel in de wacht in de categorie ‘beste publieke onderneming’. “Een leuke erkenning voor de initiatieven die we de voorbije jaren al ontwikkeld hebben”, reageren Marleen Clerinx en Carla Uwents, drijvende krachten achter de Milieudienst van de universiteit. “We zetten erg hoog in op duurzame mobiliteit. Zo investeren we al jaren in voldoende en veilige fietsenstallingen, op elke campus zijn er vandalismebestendige vaste fietspompen, fietsende collega’s kunnen op diverse plekken een douche nemen…"
"Op de Stadscampus hebben we sinds twee jaar een vaste fietsherstelwerkplaats, waar medewerkers en studenten hun tweewieler snel kunnen laten herstellen. Sinds enkele weken hebben we nu ook op de campussen Middelheim, Groenenborger en Drie Eiken een dergelijke service: wie lek rijdt of een defecte rem heeft, wordt nog de dag zelf geholpen door de mensen van de mobiele hersteldienst van de vzw Werkmmaat.”
Werknemers die toch een keertje de auto moeten gebruiken om naar een afspraak op verplaatsing te gaan, kunnen een beroep doen op een van de zuinige poolwagens van de Universiteit Antwerpen. Op elke campus staat er zo’n autootje.
En de andere winnaars
De Vlaamse Business Mobility Award 2013 voor privéondernemingen ging naar Eandis omwille van het actieve mobiliteitsbeleid dat dit bedrijf sinds 2008 voert, en waarbij duurzaamheid centraal staat. In dat kader nam Eandis het initiatief om een aantal concrete maatregelen te kaderen binnen een totaalaanpak die zowel betrekking heeft op woon-werkverplaatsingen als zakelijk verkeer. De maandelijkse stijging van het aantal duurzame verplaatsingen bewijst dat die aanpak zijn vruchten afwerpt.
Thuiszorg-OCMW Leuven kreeg een eervolle vermelding omdat de dienst een volledig mobiliteitsplan voor woon-werkverplaatsingen heeft opgesteld, inclusief aangepaste werkschema’s zodat de werknemers thuisverzorging kunnen doen in de zone die het dichtst bij hun woonplaats ligt. Die aanpak kan andere thuiszorgdiensten zeker insprireren.
Voor Brussel ging de prijs naar Belfius, waar Bernard Dehaye al vele jaren de drijvende kracht is om zowel de medewerkers in de hoofdzetel als vele bankkantoren aan te sporen duurzaam(er) te pendelen. Bij de Waalse bedrijven viel de eer aan GlaxoSmythKlyne en de Stad Namen in de categorie van de openbare organisaties.
Bron: argusactueel.be