Technologie centraal tijdens Nederlands National Sustainability Congres 2014

Op 4 november vond de vijftiende editie van het Nederlandse duurzaamheidscongres plaats. Ruim 400 vooraanstaande deskundigen zakten af naar Den Bosch voor een dag boordevol informatie, inspiratie en netwerking. De focus lag op de manier waarop technologie de duurzame ontwikkeling van ondernemen kan vormgeven, sturen of helpen.

Het gevarieerde programma bestond uit break-out sessies en een business- en wetenschapstafel.

Zo viel de wetenschapstafel en workshop van Marga Hoek, directeur van de Groene Zaak, in de smaak. Ze kaartte de nood aan disruptieve innovaties en modellen aan om duurzame verandering te laten versnellen.

Andere aandachtstrekkers waren Band op Spanning (door juiste bandenspanning daalt het benzineverbruik, wat goed is voor het milieu en de portemonnee), testritten met de nieuwe BMW i3, en de presentatie van de start-up Closing the Loop rond de recyclage van bedrijfsgsm’s.

“Er mag een tandje bij”

Een opgemerkte uitspraak van staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) tijdens haar inleiding. Nederland mag dan technisch gezien vooruitlopen, op vlak van duurzame energie hoort het bij de achterblijvers. Ze riep bedrijven en steden op om hun inspanningen om klimaatneutraal te worden op te drijven, aangezien Europa voor tien procent verantwoordelijk is voor de wereldwijde uitstoot. Waarom Nederland nog altijd niet erg hoog staat in de wereldranglijsten op vlak van duurzaamheid? Omdat de koplopers en volgers erg ver uit elkaar liggen, wist Marga Hoek. “We moeten van slecht naar minder slecht naar goed.”

Een aanleiding voor dagvoorzitter Rens De Jong om panelleden te vragen wat ze nu doen om de de wereld te verbeteren, en niet om hem iets minder slecht te maken. Een aantal mooie voorbeelden kwamen op de businesstafel zoals:

Interface gebruikt achtergelaten visnetten als grondstof voor tapijten. Op die manier voorziet het de lokale gemeenschappen van een inkomen, gaat het vervuiling van zee en stranden tegen, en haalt het een duurzame grondstof op.

Tendris kweekt algen uit de afvalstroom van bedrijven als Heineken. Het maakt daarvoor gebruik van speciale lampen. De algen kunnen gebruikt worden in plaats van soya én Heineken heeft na het proces opnieuw proper water om te (her)gebruiken.

Global Cleantech Capital investeerde in een project om zonnepanelen automatisch te plaatsen op grote boerderijen. Mankracht voor de plaatsing wordt op die manier overbodig. De kostprijs daalt hierdoor enorm, zodat het project erg interessant wordt.

Conclusies van de dag

  • Er is nood aan disruptieve businessmodellen.
  • De weerstand tegen deze disruptieve modellen zit erg diep ingebakken. Mensen zien de urgentie (nog) niet. Alleen als het pijn gaat doen, komt er verandering.
  • Van minder slecht doen, naar goed doen: business with a purpose is de toekomst.
  • De overheid moet de regels veranderen en niet proberen te ontwikkelen binnen het huidige, verouderde kader. Dit biedt geen plaats voor de nieuwe economie.
  • De overheid moet niet proberen om onaangepaste bedrijven en oude economieën te redden, maar wel nieuwe economie stimuleren.
  • Hoe meer mensen in een bedrijf een vrije rol hebben, hoe meer toekomstendig (futureproof) het is.
  • ‘Het is niet wat je uitvindt, het is wat je er mee doet.’ Sleutelelementen daarbij zijn: gevarieerde managementteams, communicatie en transparantie, stakeholderbetrokkenheid, focus op oplossing en niet op technologie, open source aanpak, samenwerking, missiegedreven investeerders, en de vraag of de wereld er nood aan heeft.
  • Nood aan meer inzicht in wat onze bedrijfsactiviteiten nu echt verbruiken (natuurlijk kapitaal) door bijvoorbeeld Profit & Loss-oefeningen (Veel verschillende berekeningmodules: www.naturalcapitalhub.org).
  • We gaan van centraal naar decentraal (bijvoorbeeld lokale productie van energie, voeding,…).