Stad Leuven wint Europese klimaatprijs
Leuven en de Zweedse stad Växjö ontvingen op 2 juni de European Green Leaf Award. Hiermee beloont de Europese Commissie hun inspanningen op het vlak van duurzaamheid en levenskwaliteit.
Stad Leuven doet dit onder andere met projecten als ‘Kom op voor je Wijk’, projecten rond stadstuinieren en de Energiecoach.
Op 1 juni verdedigden schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani en Katrien Rycken, coördinator van vzw Leuven 2030, het Leuvense dossier. Een onafhankelijk jury van experten was overtuigd. De winnaars laten zo het Duitse Ludwigsburg en tientallen andere steden achter zich.
Positieve boodschap na uitstap VS uit Klimaatakkoord
Ridouani en Rycken zijn blij dat Leuven samen met Växjö de European Green Leaf Award in ontvangst kan nemen.
“Het moment waarop de enveloppe werd geopend en Leuven werd uitgeroepen tot European Green Leaf 2018… Dat moment zal ik nooit vergeten. We mogen ontzettend trots zijn op deze prijs. In Leuven hebben inwoners, bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en de overheid een ontzettend straffe prestatie geleverd op het gebied van duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Daar worden we nu voor beloond. Deze Europese erkenning kan ons enkel verder wind in de zeilen geven”, aldus een gelukkige Katrien Rycken.
“Dit is een memorabel moment voor onze stad en Leuven 2030”, vult Mohamed Ridouani aan. “De award is een pluim op de hoed van iedere Leuvenaar. Door onze unieke samenwerking met inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen kunnen we keihard werken aan de ambitie om van Leuven een van de meest leefbare en gezonde steden van Europa te maken. Dat we deze prijs winnen, bewijst dat we goed bezig zijn. Ik wil iedereen bedanken die hieraan meewerkt. Het is ook een stimulans om gedurfde keuzes te blijven nemen. De European Green Leaf zet Leuven nog steviger op de internationale kaart en opent de deuren naar samenwerking met andere steden.”
“Wat mij betreft mag elke stad een European Green Leaf Award krijgen, als dat zou betekenen dat iedere stad zich hard inzet voor duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Het doel is een klimaatneutrale toekomst. Dat is een gezamenlijk doel, een uitdaging voor ons allen – geen competitie”, meent Rycken nog.
Lof voor participatieve aanpak Leuven 2030
Leuven 2030 engageert niet enkel inwoners binnen de vzw, maar ook bedrijven, middenveldorganisaties en kennisinstellingen. Deze unieke, participatieve aanpak van Leuven 2030, waar meer dan 300 partners samenwerken, kon rekenen op grote waardering van de jury.
Ook op het gebied van mobiliteit maakte Leuven veel indruk. In het juryrapport kreeg Leuven voor dit onderdeel ranking 1 (de hoogste ranking). Voor het verkeerscirculatieplan met de autoluwe zones, het nieuwe fietsbeleidsplan en de inspanningen op vlak van autodelen en fietsinfrastructuur kreeg Leuven zeer goede punten van de jury.