Restafval wordt nieuw product: steun voor circulaire ketenprojecten

Provincie Oost-Vlaanderen geeft 90.000 EUR aan drie projecten die de circulaire economie in Oost-Vlaanderen bevorderen.

Kaffee Circulair uit Gent, GrasVezel uit Drongen/Hamme en Weisoep uit Berlare gaan in 2021 elk met 30.000 EUR aan de slag om van reststromen nieuwe producten te maken.

De omschakeling naar een duurzame en circulaire economie is een speerpunt voor de Provincie Oost-Vlaanderen. Om die omschakeling een duwtje in de rug te geven, lanceerde de provincie in september het project ‘Circulaire Keten’.

Koffiegruis wordt zeep

Koffiegruis verzamelen, drogen, persen tot olie en koek en vervolgens gebruiken als nieuwe grondstof. Dat is het idee achter het project ‘Kaffee Circulair’. Dat is een samenwerking tussen GLIMPS.bio, Groep Intro/GRINTA, Govi NV, Christeyns NV, Atelier m., ILVO en de Stad Gent.

Met de olie kan zeep gemaakt worden, terwijl de perskoek toepassingen vindt in de voedingssector en als veevoeder, bodemverbeteraar of vulstof voor plaatmateriaal.

Grasmaaisel wordt vezelplaat

Het project GrasVezel wil grasmaaisel opwerken tot een vezel die dient als grondstof voor circulaire bouwmaterialen zoals vezels voor stroleem, vezelplaten,…

Onderzoeks- en ontwikkelbedrijf Releaf BV uit Drongen en maatwerkbedrijf Spoor 2 uit Hamme slaan de handen in elkaar om een maaiprotocol te ontwikkelen dat een optimale maaiselkwaliteit garandeert en verdere verwerking van het maaisel toelaat.

Daarnaast zal via de subsidie onderzocht worden hoe de vezel omgevormd kan worden tot 90% droge stof, zodat die aan de technische vereisten van geïnteresseerde kopers voldoet.

Melkwei wordt weisoep

Bij de productie van kaas ontstaat ‘melkwei’; een vloeistof die nog veel voedingsstoffen bevat, maar als reststroom nog te vaak onbenut blijft. Eén manier om die melkwei toch te gebruiken, is het sap verwerken in groentesoep.

Met het project ‘Weisoep’ willen kaasmakerij de Zuivelarij uit Berlare en Hogeschool Odisee dit proces opschalen en verdere kennis opbouwen over de invloed van bepaalde parameters (zoals druk, kooktijd, zuurtegraad,…) op de smaak, aminozuursamenstelling en voedingswaarde van de weisoep.

Voortaan jaarlijks

De subsidie wordt voortaan jaarlijks toegekend. In het voorjaar van 2021 wordt een nieuwe oproep gelanceerd. Het volledige reglement en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op de website van Provincie Oost-Vlaanderen.