Hair Recycle: Dung Dung vzw geeft haarlokken een tweede leven
Dat een kappersbezoek een groot verschil kan maken, hebben we aan den lijve ondervonden tijdens de recente lockdownperiodes. Maar ons laten kortwieken door een professional zorgt er niet alleen voor dat we weer presentabel zijn; het inzamelen van afgeknipt haar is ook enorm waardevol voor het milieu!
Lees hier meer over het ambitieuze project Hair Recycle van Dung Dung vzw en de positieve impact ervan op onze waterwegen.
Raar maar waar: dit wist je nog niet over haar
Verontreinigde rivieren zijn een groot probleem. Lekkende stookolietanks, auto-ongevallen waar benzine bij vrijkomt, het sluikstorten van olie na olieverversingen,... Het zijn maar enkele van de vele oorzaken die ervoor zorgen dat er koolwaterstof in onze waterlopen terechtkomt.
Het innovatieve project Hair Recycle van Dung Dung vzw heeft een manier gevonden om die koolwaterstof uit het water te halen: duurzaam absorptiemateriaal op basis van menselijk haar inzetten.
Wat maakt haar zo geschikt voor die specifieke taak?
Ons haar absorbeert vet, en nog geen klein beetje: één kilo haar kan maar liefst acht liter petroleum opslorpen.
Daardoor is het een ideaal hoofdbestanddeel van absorberende kussens die ingezet kunnen worden tegen koolwaterstofverontreiniging in rivieren en waterlopen. Die kussens absorberen de koolwaterstof bijna net zo goed als de gewone, synthetische kussens die gemaakt worden van polypropyleen, een afgeleid product van petroleum.
Haarfijn uitgelegd
Het hele traject begint in zo'n 450 kapperszaken in België. Zij verzamelen het afgeknipte haar van hun klanten in papieren zakken. Vrijwilligers halen dat haar op voor een indrukwekkend verwerkingsproces. Verschillende soorten en kleuren haar worden vermengd en verweven tot tapijtjes van zo’n twee centimeter dik. Die worden vervolgens in textiel geschoven en tot een kussen geperst van zo’n drie meter lang en twintig centimeter breed.
De tapijten kunnen het koolwaterstof absorberen dat op het wateroppervlak van onze rivieren drijft. De tests zijn volop bezig in samenwerking met het Riviercontract Dijle-Gete. Momenteel wordt er voor de zuivering van onze waterlopen standaard met een synthetisch product gewerkt om koolwaterstoffen te verwijderen, maar dit duurzame alternatief biedt heel wat voordelen.
Niet alleen wordt een afvalstof (menselijk haar) geherwaardeerd tot een grondstof, maar na de absorptie van de koolwaterstoffen kunnen ook de nieuwe afvalstromen worden omgezet in een grondstof. De koolwaterstoffen worden uit de kussens gehaald, zodat de haren en het textiel benut kunnen worden voor betonproductie. De koolwaterstoffen worden dan weer ingezet om de ovens voor die betonproductie te verhitten.
Hair Recycle is een project van ondernemer Patrick Janssen dat afval in verschillende fases herwaardeert. Zo sluit het naadloos aan bij de waarden van de circulaire economie. Reden waarom het project 25.000 euro steun heeft ontvangen van het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.
Logistieke uitdaging
Bij een ambitieus project komen altijd uitdagingen kijken. Een van de grote uitdagingen waar Hair Recycle mee kampt, is de logistiek om de zakken haar uit heel België naar de centrale opslagplaats te brengen. Momenteel pikken vrijwilligers, die actief zijn in de logistiek of als bezorger aan huis werken, de zakken op bij kappers wanneer ze voor een andere opdracht in de buurt zijn. De vereniging heeft een studie opgezet om de CO2-uitstoot van de trajecten te beperken en onderzoekt volop de meest duurzame mogelijkheden.
Geknipt voor tal van toepassingen
De ingezamelde haren komen niet alleen in aanmerking voor de bestrijding van koolwaterstofverontreiniging. Haar is bijvoorbeeld ook een waardevol bestanddeel van zalf voor verbrande huid of in textiel, vanwege de afstotende eigenschappen.
Er zijn met andere woorden nog heel wat mogelijkheden om overtollige haren een tweede leven te geven binnen de circulaire economie.