Een rotte peer

FoodWIN en No Waste Army strijden tegen voedselverspilling

België is bij de slechtste leerlingen van de klas als het gaat om voedselverspilling. Alleen Cyprus doet het nog slechter in Europa.

Vlaanderen verspilde in 2020 bijna 900.000 ton eetbaar voedsel. Daarvan zouden 800.000 mensen een jaar lang kunnen eten. Bovendien is voedselverlies verantwoordelijk voor 8 procent van onze broeikasgasuitstoot. Het is dus een grote hefboom om de biodiversiteits- en klimaatcrisis te milderen.

Zero Food Waste Vlaanderen

FoodWIN en enkele partnerorganisaties werken samen aan het project Zero Food Waste Vlaanderen, een vernieuwend samenwerkingsmodel om voedselverlies effectief aan te pakken. De nadruk ligt op organisaties verbinden met de juiste experten en oplossingen en op kennis over voedselverspilling toegankelijk maken.

Dat doet FoodWIN door events te organiseren en actief deel te nemen aan projecten en overleg. Een voorbeeld van zo’n event is het Food Waste Fest, dat doorgaat op woensdag 25 september in Brussel. Na de keynote speeches kunnen gasten deelnemen aan workshops, gevolgd door een netwerkevent met een hapje en een drankje.

Hoe doet Nederland het?

In Nederland kent No Waste Army groot succes. Sinds de lancering in juni 2023 kon de anti-voedselverspiller honderdduizenden kilo’s voedsel redden. No Waste Army zamelt groenten en fruit in die de supermarkten niet halen, vaak omdat ze er een beetje ‘anders’ uitzien. Die verwerkt het tot producten die in boodschappenboxen aan huis geleverd worden bij 17.500 abonnees.