Verduurzaming is ook voor de Belgische visserijsector een belangrijk actiepunt. Om een antwoord te kunnen bieden op hoe duurzaam de vis die in België aan wal wordt gebracht, nu juist is, werken ILVO-onderzoekers aan een scoringssysteem. Daarbij wordt zowel rekening gehouden met de ecologische als de sociaal-economische dimensies van duurzaamheid. Het uiteindelijke doel van het project is om deze duurzaamheidsscore te kunnen communiceren naar de viskopers in de veiling.
Chefs ondertekenen charter voor duurzaam gebruik van Belgische vis
Reeds drie jaar werken chefs Filip Claeys (De Jonkman), Rudi Van Beylen (Hof ten Damme) en Danny Huyghebaert (Vlaamse Schelpdier en Vis Coöperatie) aan een vernieuwend project om de vangst van vis te verduurzamen. Hun ‘NorthSeaChefs’ project, onder begeleiding van Eric Storm (Storm Food), geniet de steun van het Europees Visserijfonds, de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie West-Vlaanderen. Doel is om ook de minder bekende vissoorten in de keuken te verwerken en voor de meestal "waardeloze” bijvangst door culinaire toepassingen toegevoegde waarde te creëren.
Door het beter promoten van onbekende en ondergewaardeerde maar ruim voorradige Belgische visproducten zoals bijvoorbeeld steenbolk, hondshaai, horsmakreel, zilversmelt en zeekat, moet de druk op de vangst van andere populaire vissoorten afnemen. De erkenning van al deze minder bekende en toch zeer lekkere vissoorten moet leiden tot een consumptievraag in restaurant, viswinkel en supermarkten waardoor deze vissen voor vissers en reders commercieel belang krijgen
Nood aan mentaliteitswijziging
"Dat is geen eenvoudige klus", weten initiatiefnemers Filip, Rudi en Danny eenstemmig te vertellen. "Het vraagt onder meer een mentaliteitswijziging bij een aantal partijen. Als chefs geven we de aanzet dat veel vis die in België aan de wal gebracht wordt meer culinaire waarde heeft dan tot nu toe werd aangenomen. Tegelijk pleiten we in het kader van een meer duurzame visserij om de visseizoenen te respecteren en de restaurantkaart dan ook volgens het seizoenaanbod aan te passen."
"Het is te gek voor woorden dat we nu dagelijks vele tonnen waardevolle gevangen vis niet gebruiken en dat de klant zich bevoorraadt met smaakarme visfilets afkomstig van aquacultuur. Tijdens een werkbezoek in Galicië zagen we hoe alle wettelijk conform gevangen vis aan een correcte prijs verhandeld wordt. Een win-win situatie voor reders, vissers, consument én het ecosysteem", aldus de initiatiefnemers.
Wat is NorthSeaChefs?
NorthSeaChefs is geen VZW maar wel een a-commerciële werkgroep die pleit voor duurzaam gebruik van Belgische vis ten voordele van consument, visser, reder én mariene biotoop en daarvoor steun ontvangt vanuit onder meer het EVF (Europees Visserijfonds), As 4, Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse overheid. Daarnaast geniet de NorthSeaChefs eveneens de bijstand van SDVO (Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling), VSVC (Vlaamse schelpdier,- en viscoöperatie), VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), VLAM (Vlaams Centrum voor Agro, en Visserijmarketing), Rederscentrale, ILVO (Instituut voor Landbouw, en Visserijonderzoek), e.a.
Wie zijn de eerste chefs van NorthSeaChefs die het charter hebben ondertekend?
Filip Claeys, De Jonkman (Sint Kruis/Brugge)
Rudi Van Beylen (Hof ten Damme, Kallo)
Erwin Denys (Rascasse, Kapellen)
Kobe Desramaults (In de Wulf, Dranouter)
Jason Blanckaert (J.E.F., Gent)
Olly Ceulenaere (Volta, Gent)
Pieter Lonneville (Tête Pressée, Brugge)
Matthieu Beudaert (Table d’Amis, Kortrijk)
Ilse D’hooge (Libelle)
Patrick Spiessens (Belgocatering, Aalst)
Robrecht Wissels (Belgocatering, Aalst)
Stijn Bauwens (De Kruidenmolen, Klemskerke)
San Degeimbre (L’Air du Temps, Liernu)
David Martin (La Paix, Brussel)
Kenny Bernaerts (Yves Mattagne, Brussel)
Michael Vrijmoed (Vrijmoed, Gent)
Wat houdt dit charter voor deze chefs precies onder meer in?
Door dit charter te ondertekenen verbinden de chefs zich ertoe om quasi uitsluitend te werken met kwaliteitsvolle Belgische zeevis of bijvangst van Belgische aanvoer en daarbij de visseizoenen te respecteren door het restaurantaanbod ook in die zin aan te passen. De chefs gebruiken ook minder bekende vissoorten en in geen geval vis afkomstig van aquacultuur of van dubieuze, vervalste of niet traceerbare herkomst.
Wat is bijvangst of teruggooi?
Hiermee wordt de vangst van andere vissoorten omschreven waarop niet gericht gevist wordt, maar ook en vooral vis die te weinig commerciële waarde heeft voor de visserijsector en daardoor niet verhandeld wordt.