Bouwplatenproducent Norbord investeert in duurzaamheid

Hedendaags, verantwoord ondernemerschap. Dat is waar alle plants van de Norbord Groep wereldwijd 100% op inzetten, vandaag en in de toekomst. Bij Norbord in Genk is dat niet anders. De uitbreiding van de productiecapaciteit die er vandaag aan de orde is, strookt volledig met de bepalingen die dit duurzame bedrijfsbeleid omschrijven.

De Norbord Groep is één van de grootste producenten van OSB in de wereld. Het bedrijf telt 15 productie-eenheden en stelt in totaal 2000 mensen tewerk. 125 daarvan gaan dagelijks aan de slag in de vestiging in Genk voor de productie van SterlingOSB-Zero®-bouwplaten.

Na de overname in 2004 werd de Norbord-site in Genk uitgebouwd tot een succesvolle onderneming, ondanks de enorme uitdagingen waarmee de economie in het algemeen en de regio in het bijzonder, geconfronteerd werden. De productie is sinds de overname geleidelijk toegenomen. Hierdoor werden ook middelen gegenereerd om te investeren in maatregelen die de impact naar mens en milieu zo beperkt mogelijk moeten houden.

Groeiende markt

De wereldwijde afzet vormt momenteel een belangrijke opportuniteit. Om bij de stijgende kostprijs van het rondhout rendabel te kunnen blijven, is echter een hogere productie noodzakelijk. Dit zal niet alleen de competitiviteit van de site Genk binnen de Norbord Groep versterken, het betekent ook nieuwe kansen op vlak van tewerkstelling.

Momenteel loopt een nieuwe milieuvergunning om de productiecapaciteit bij Norbord Genk verder te kunnen verhogen van 360.000 m³/jaar naar 400.000 m³/jaar. Deze groei kan het bedrijf verwezenlijken binnen dezelfde infrastructuur en de huidige milieuvoorwaarden. De beoogde uitbreiding wordt er met andere woorden één door een verhoogde efficiënte van de bestaande productielijn en het inzetten van alternatieve en innovatieve productiewijzen. Het bedrijf gelooft hierbij sterk in het inzetten van recyclagehout en terpeenarm hout welke eveneens als potentiële geurreductiemaatregelen in het geurbeheersplan zijn opgenomen. Via de vergunning is het bedrijf gehouden aan de uitvoering van dit plan.

Begin juli 2014 werd de vergunningsaanvraag volledig en ontvankelijk verklaard. Norbord Genk zal, na de verhoopte toekenning van de vergunning in het najaar, overgaan tot een investering van 16 miljoen euro en dit gespreid over 3 jaar. Ondertussen werd binnen de onderneming een werkgroep ‘alternatieve productietechnieken’ in het leven geroepen en werkt de site in Genk samen met OVAM rond het beleidsplan voor biomassareststromen

Open communicatie

Eén van de aspecten van het maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Norbord is de communicatie met alle publieke betrokkenen. Nieuwsbrieven, openbare informatievergaderingen in het kader van het geurbeheersplan, … Die open communicatie blijft ook vandaag, bij de aanvraag tot uitbreiding van de productiecapaciteit, een constante.

Bron: www.bouwenwonen.net