AkzoNobel start recyclage verf in Leuven en Kempen
AkzoNobel en partners starten op verschillende plekken in Nederland en België pilootprojecten voor het hergebruik van verf.
Ze zamelen ongebruikte verf in en recycleren ze. Via kringloopwinkels en maatschappelijke organisaties maakt het bedrijf de verf beschikbaar voor bijvoorbeeld gezinnen in de bijstand, buurthuizen, sportclubs of andere lokale maatschappelijke projecten.
Met circa 40% vertegenwoordigt verf een groot deel van het klein chemisch afval in Nederland. Watergedragen verf (latex- en muurverf) neemt hiervan het grootste volume voor zijn rekening.
Een deel is in goede staat en kan nog hergebruikt worden. In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bestonden er tot voor kort in Europa nog geen oplossingen om verf op grotere schaal te hergebruiken.
Mensen in armoede steunen
De pilootprojecten starten de komende weken. Ze moeten leiden tot een schaalbaar en kostenneutraal bedrijfsmodel. AkzoNobel streeft geen commerciële doelstellingen na. In deze fase staat hergebruik door directe herverdeling voorop.
Uit onderzoek blijkt dat 70% van de charitatieve instellingen die mensen in armoede steunen ‘tweedehands’ verfdonaties goed kunnen inzetten voor individuele projecten.
Raymond De la Court, AkzoNobel: “In dit stadium willen wij minimaal 10% van de latex- en muurverven die aangeboden wordt, kunnen hergebruiken. We willen ze vervolgens beschikbaar en betaalbaar maken voor mensen, verenigingen of maatschappelijke organisaties die normaal geen verf kunnen kopen.”
Opwaardering tot een gerecycled eindproduct is een van de verdere ambities. Daarnaast wil AkzoNobel werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Sociaal en circulair
In samenwerking met de British Coating Federation is AkzoNobel in het Verenigd Koninkrijk al meer dan twintig jaar betrokken bij de non-profitorganisatie Community RePaint. Deze heeft de groei ondersteund naar 76 afgifte- en verfrecyclingpunten.
In september 2016 opende AkzoNobel een tweede faciliteit waar van ongebruikte verven nieuwe verfproducten worden gemaakt. Inmiddels wordt in het Verenigd Koninkrijk bijna een half miljoen liter verf per jaar hergebruikt voor goede doelen.
Naar aanleiding van de ervaringen in het Verenigd Koninkrijk is De la Court optimistisch gestemd: “Verf is niet direct een circulair product, maar is ontworpen voor duurzaamheid en een lange levensduur. Samen met ketenpartners en andere stakeholders kunnen we verf in Nederland grotendeels circulair maken. Dit kost tijd, maar wanneer we succesvol zijn brengen we de circulaire economie en het creëren van sociale impact bij elkaar.”