Resortecs wint Global Change Award

De Global Change Award is een oproep, die georganiseerd wordt door de H&M Foundation. Bedoeling is om innovatie te bevorderen die de modesector circulair kan maken.

In 2018 heeft het Belgische Resortecs deze prijs gewonnen met een oplosbare draad, die de reparatie en recyclage van kledingstoffen vergemakkelijkt. 

Global Change Award

Sinds een drietal jaren heeft de innovatiepoot van de H&M Foundation de ‘Global Change Award’ in het leven geroepen. Die oproep richt zich naar innovatieve projecten, die hun idee op een grotere schaal willen testen. Zo heeft een chemicus uit Sicilië samengewerkt met een producent van sinaasappelsap om uit de cellulose van de sinaasappelschroot draad te halen én die in stof te verweven. Gedurende één jaar heeft die vrouw haar uitvinding op een grotere schaal kunnen testen. Daarbij heeft Accenture haar ook begeleid bij de opmaak van haar businessplan. Na een jaar heeft zij dan samengewerkt met een Italiaanse mode-ontwerper, Ferangamo, die sjaaltjes gemaakt heeft met die stoffen.

Een ander winnaar van de Global Change Award is de Nederlander Tjeerd Veenhoven, die stoffen uit algen maakt. "Op die manier geven wij invulling aan het ecologisch en circulair spoor van de duurzaamheidsstrategie. Voor H&M gaat het innovatieluik het grote verschil maken, zeker op het vlak van recyclage. Als we écht alles gaan kunnen recycleren, dan zou dat echt wel baanbrekend zijn voor de hele textielsector”, zegt Sylvie Van Acker, sustainability manager van H&M België, in een interview met MVO Vlaanderen. 

Resortecs

Ritssluitingen en knopen maken het recycleren van kleding ingewikkeld. Het verwijderen ervan dient manueel te gebeuren, wat het proces zowel kostelijk als tijdrovend maakt. 'Smart Stitch' van Resortecs lost dit probleem op door een draad te leveren die oplost bij een hoge temperatuur. Deze innovatie heeft een dubbele functie. Het kan zowel het repareren als het recycleren vergemakkelijken. Ritssluitingen en knopen die met een oplosbare draad zijn gestikt, kunnen sneller hersteld worden door ze op te warmen. Wanneer die oplosbare draad gebruikt wordt voor normale naden, kan het hele kledingstuk gemakkelijker worden gedemonteerd, zodat de stof in principe opnieuw kan worden gebruikt, waardoor er minder nieuwe stoffen moeten worden geproduceerd. 

Een video over de demontage van een bomber jacket, dat met het resortecs garen vervaardigd was, brengt de innovatie van deze oplosbare draad in beeld.

"De erkenning van de Global Change Award voor onze potentiële doorbraak in de recyclage van kledingstoffen geeft ons €150.000 om de ontwikkeling ervan te versnellen", zegt Cédric Vanhoeck, die samen met Vanessa Counaert, zaakvoerder is van Resortecs. Net zoals andere Global Change Award winnaars kunnen ze participeren aan een innovator accelerator programma. Ze gaan ook deel uitmaken van de Global Change Award-community, waardoor ze een uitgelezen kans krijgen om het netwerk van Resortecs wereldwijd uit te breiden. Zo hopen ze op een maximale impact van hun 'smart stitch'. 

Ontdek meer over de circulaire economie op de gelijknamige themapagina.

Lees meer over de Global Change Award en de duurzaamheid van H&M in het interview met Sylvie Van Acker, duurzaamheidsmanager voor H&M België, met MVO Vlaanderen.