Resortecs wint European Social Innovation Competition
Resortecs is een van de drie winnaars van de European Social Innovation Competition, onder het thema "Reimagine fashion".
Met revolutionair naaigaren, dat oplost bij hoge temperaturen, hoopt oprichter Cédric Vanhoeck het recyclageproces van textiel te vergemakkelijken.
Cédric Vanhoeck is de bedenker van Smart Stitch: naaigarens die op hoge temperatuur oplossen waardoor je kleding in verschillende stukken stof kan verdelen, zodat deze kunnen gerecycleerd worden tot nieuwe kledingstukken.
In een eerdere post van MVO Vlaanderen getuigde Vanhoeck dat er nog steeds te veel kleren zijn die niet gerecycleerd kunnen worden. Boosdoeners zijn ritsen en knopen, bijvoorbeeld, die met een schaar – en dus: met de hand – verwijderd moeten worden om te kunnen recycleren. De Smart Stitch-oplossing kan de demontage van kledingstukken met ritsen en knopen automatiseren. Zo gaat er veel minder textiel verloren.
Niet de eerste prijs
Die techologie valt regelmatig in de prijzen. Eerder dit jaar won Vanhoeck de Textirama Foundation Award voor textielinnovaties in eigen land. In 2018 nam hij een Global Change Award, uitgereikt door kledinggigant H&M, in ontvangst. Als enige Belgische onderneming tussen 29 andere halve finalisten heeft Resortecs vandaag de hoofdprijs van de European Social Innovation Competition weggekaapt. De onderneming ontvangt 50.000 euro om de technologie verder te ontwikkelen.
De sociale impact van een missie
De missie van Resortecs heeft een duidelijk ecologische insteek, gericht op recyclage. Deze winst toont aan dat de jury van de competitie gelooft dat de technologie verdergaat dan dat. ‘Sociale impact is moeilijker te vatten in cijfers dan ecologische impact’, zegt Vanhoeck daarover. Toch ziet hij enkele concrete sociale gevolgen.
Door op recyclage in te zetten, zijn we minder afhankelijk van grondstoffen van elders. Dan zouden we erin slagen om een groot stuk van het land te vrijwaren van textielproductie en kunnen mensen aan de andere kant van de wereld voeding laten groeien in plaats van katoen.
Daarnaast verloopt het huidige sorteer- en recyclageproces momenteel vaak in lageloonlanden, soms in erbarmelijke omstandigheden. ‘Als opkomend recyclagebedrijf wil je de kosten drukken en kies je mogelijk voor Azië’, reageert Vanhoeck. ‘Als daar dan kinderarbeid bij komt kijken, zit je natuurlijk met een probleem. Onrechtstreeks hebben we hier impact op.’
De andere twee winnaars van de European Social Innovation Competition zijn het Roemeense project WhyWeCraft en het Kroatische platform Snake. WhyWeCraft is een mechanisme om ambachtslui en ontwerpers juridisch bij te staan en zo traditionele ambachten te ondersteunen. Snake is een digitaal platform waarop je virtueel kleding zal kunnen passen voor je tot een aankoop overgaat. Ook die technologieën worden nu verder ontwikkeld, met steun van Europa.