Miljoen euro om naaigaren te demonteren

Resortecs heeft bijna een miljoen euro opgehaald voor de bouw van een demontage-oven. Daarmee willen ze hun slim naaigaren, dat het recyclageproces van textiel moet vergemakkelijken, op industriële schaal laten smelten. Oprichter Cédric Vanhoeck hoopt nog 350.000 euro binnen te halen. ‘Zo groot is de vraag naar ons naaigaren.’

Traditioneel naaigaren bestaat uit polyester en breekt niet zomaar af. Het naaigaren van het Belgische, internationaal geroemde bedrijf Resortecs is gemaakt van nylon en breekt af aan hoge temperaturen: 160 graden voor schoenen, 200 graden voor kledij.

Daarmee komt Resortecs tegemoet aan de wereldwijde vraag om de levensduur van textiel te verlengen. Ontwerper en medeoprichter Cédric Vanhoeck wil het recyclageproces vergemakkelijken en de demontage voor recyclage volledig automatiseren.

De bedoeling is dat kleding na gebruik, of als het niet verkocht geraakt, opgewarmd, gedemonteerd en hergebruikt kan worden. Zo heeft de “Smart Stitch”-techniek van Resortecs onder meer ritsen, knopen en labels die lastig zijn om manueel te verwijderen met een schaar in het vizier. ‘Met Resortecs kan de demontage vijf keer sneller worden gedaan’, meent Vanhoeck.

Eigen oven

Om het recyclageproces zo goed mogelijk te automatiseren, heeft Resortecs de blauwdruk van een eigen demontage-oven klaar. Daarmee zou het 1.500 kledingstukken per uur kunnen opwarmen en sorteren. Het gaat om een oven op industriële schaal.

Het bedrijf haalde maar liefst 960.000 euro op om de eerste industriële demontage-ovens te bouwen. Om tot dat bedrag te komen, kreeg Resortecs subsidies van Vlaio en converteerbare leningen van het Vlaams Investeringsagentschap PMV, Fashion for Good en het sociaal impactfonds Trividend.

De eerste demontage-oven is bestemd voor Purfi Manufacturing, een joint venture van de Amerikaanse technologieleverancier Purfi Global en de Belgische textielgroep Concordia Textiles. Dat bedrijf heeft een recyclagelijn waarbij het katoen en polyester kan recycleren zonder dat de vezelkwaliteit afneemt.

Samen kunnen Resortecs en Purfi dus textiel uit kledingstukken automatisch demonteren en recycleren, zonder enig kwaliteitsverlies. "De combinatie van onze twee technologieën legt de lat een pak hoger in de textiel- en kledingrecyclingindustrie", zegt Koen De Ruyck, de manager van Purfi.

Een miljoen is niet genoeg

Resortecs hoopt nog 350.000 euro extra op te halen bij particuliere investeerders. Dat geld is onder meer bedoeld voor een sorteerlijn die aansluit op de demontage-oven.

"Met die fondsen kunnen we onze complete oplossing implementeren op industriële schaal", aldus Vanhoek. ‘Tegelijkertijd moeten we een sterke verkoop- en backoffice uitbouwen om aan de toenemende vraag van merken te voldoen.’

De technologie van Resortecs is duidelijk in opmars. De uitvinding van Vanhoeck werd al meermaals bekroond. Zo won Resortecs eerder de Global Change Award van H&M en de European Social Innovation Competition.