Circular Monday: meer dan een tegengif voor impulsaankopen
Geen blauwe maandag of zwarte vrijdag voor Netwerk Bewust Verbruiken, de vzw die streeft naar consuminderen. Hun alternatief? Circular Monday, een dag om de circulaire economie te bezingen.
Circular Monday staat in het teken van duurzame, circulaire consumptie. Netwerk Bewust Verbruiken hoopt dat het met het initiatief hergebruik, repareren en delen van spullen het nieuwe normaal kan maken. Denk aan babyspullen uitlenen, aangezien je ze toch maar enkele maanden nodig hebt. Of de kapotte rits van je winterjas die je binnenkort weer nodig hebt laten herstellen in plaats van snel een nieuwe jas te bestellen.
‘Waarom dat zo belangrijk is?’, vraagt Barbara Janssens, coördinator van Netwerk Bewust Verbruiken, zich retorisch af. Ze kent maar al te goed het antwoord: ‘Omdat de sociale impact en de milieu-impact van onze honger naar nieuwe spullen enorm groot is. De oplossing? Maak van circulair het nieuwe normaal en zet hergebruik, repareren en delen centraal.’
Janssens omschrijft Circular Monday als een ‘warme oproep om bewust te kiezen voor een levensstijl die de grenzen van de planeet respecteert’.
Het is geen toeval dat de dag amper enkele dagen voor Black Friday plaatsvindt. Nu vrijdag worden we weer om de oren geslagen met kortingen, vooral van webwinkels, en zullen sommigen onder ons verleid worden tot impulsaankopen van spullen die we toch niet echt nodig hebben.
Maar Circular Monday gaat verder dan een protest tegen de koopjesdrang of -dwang. ‘Eerder dan tégen Black Friday zijn, willen we de consument laten zien hoeveel aangename manieren er bestaan om circulair te leven en te winkelen’, zegt Henning Gilberg, de Zweedse oprichter van Circular Monday, daarover aan Netwerk Bewust Verbruiken.
Geïnspireerd door het Zweedse Circular Monday verspreidde Netwerk Bewust Verbruiken een oproep onder circulaire voorlopers en ondernemers in België om mee te doen. Via de Belgische pagina op circularmonday.com kan je zien welke ondernemers daar enthousiast op gereageerd hebben.
Zij kunnen jouw steun goed gebruiken, benadrukt Janssens opnieuw. ‘Corona schudde de samenleving door elkaar en bracht enkele thema’s hoger op de maatschappelijke agenda. Lokale productie is daar een van.’ Zo roept Netwerk Bewust Verbruiken op om lokale ondernemingen te steunen die kiezen voor een toekomstbestendige economie gebaseerd op hergebruiken, repareren en delen of verhuren.
Ook bij MVO Vlaanderen zijn wij gebeten door de circulaire economie. Later deze week lees je een interview met Isabelle Vanhoutte, de auteur van het Handboek voor de Circulaire Economie. Tegelijk vragen we ons meteen af of circulaire alternatieven niet een stapje verder zouden moeten gaan. Dat is voer voor een column.