Werkbaarheid
Werkbaar werk is een thema dat de afgelopen jaren steeds belangrijker werd. We moeten met zijn allen langer gaan werken, maar dat betekent ook dat we langer moeten kunnen én willen werken. Een werkbare job en een goed werkvermogen zijn belangrijke factoren die bijdragen tot het langer gezond en met werkgoesting aan de slag blijven. Werkbaar werk biedt
- voldoende leerkansen en is motiverend,
- levert niet te veel stress op
- en maakt een evenwichtige werk-privé balans mogelijk
Het werkvermogen geeft aan in welke mate een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidig werk uit te voeren. Het wordt bepaald door de balans tussen individuele kenmerken (gezondheid, competenties, waarden en houding) en werkvereisten. Als beide goed op elkaar zijn afgestemd, dan spreken we van een goed werkvermogen. Dat evenwicht is niet statisch, het evolueert in de tijd. Het is zaak om er gedurende de ganse loopbaan regelmatig bij stil te staan en er zo voor te zorgen dat het werkvermogen behouden blijft of verbeterd kan worden.
Het werkvermogen en de factoren die er een invloed op hebben, werden door de Finse professor Juhani Ilmarinen samengevat in het Huis van Werkvermogen. Het dak van het huis is het werkvermogen en steunt op vier verdiepingen. Een dak staat pas stevig op een huis als alle verdiepingen in orde zijn.
De eerste verdieping staat symbool voor de competenties van de werknemer. Voor een goed werkvermogen moet deze beschikken over de juiste mix van kennis en vaardigheden om de beroepstaken uit te oefenen.
De tweede verdieping van het huis heeft te maken met de normen en waarden van de werknemer. Het gaat hier om waarden die de werknemer drijven, zoals respect, waardering en rechtvaardigheid, maar ook om de band met de organisatie. Positieve en negatieve ervaringen buiten het werk worden meegenomen naar het werk en omgekeerd.
De derde verdieping tenslotte vertegenwoordigt niet alleen de werkomstandigheden, de inhoud van het werk en de werkeisen, maar ook het management en het leiderschap.
Doorheen het huis loopt een trap, want alle verdiepingen zijn onderling verbonden en beïnvloeden elkaar.
Bronnen
- Talentontwikkelaar
- Werken aan werkbaar werk
- Werken aan het huis van werkvermogen
- ODIN - kennisplatform dat inzicht biedt in ondernemerscompetenties en duaal leren
- Waardevol Werk - de website rond werkbaar werk in de social profit
Meer over Mensen
Gerelateerde inhoud
-
#waardevolwerk – Sociaal ondernemen en de circulaire economie passen bij elkaar zoals taart en slagroom en nóg meer slagroom. Want in het breedje plaatje winnen we allemaal bij een sterke sociale economie. Eva Verraes van HERW!N vertelt over terugwineffecten, kringloopwinkels en doorstroomvalkuilen.
HERW!N -
Hoe ziet de duurzaamheidsstrategie van Pluxee eruit? En welke rol speelt de sustainabilitymanager erin? MVO Vlaanderen vroeg het aan Christel Ergo, sustainabilitymanager.
Pluxee -
Wat zijn de gevaren van werken in hoge temperaturen? Waar moet je op letten en welke maatregelen kan je nemen? De Internationale Arbeidsorganisatie geeft advies in een nieuw rapport.
Library of Congress -
Warm van de bakker, vers van de slager en binnenkort rechtstreeks van de boer? Als het aan VIL, Boerenbond en Steunpunt Korte Keten ligt wel. Daarom willen ze de logistiek van de korte keten professionaliseren en optimaliseren.
-
Individueel maatwerk biedt financiële ondersteuning aan werkgevers die personen met een arbeidsbeperking tewerkstellen en zelfstandigen met een arbeidsbeperking. Lieze Van Dyck en Patricia Vroman (Departement Werk en Sociale Economie) vertellen hoe dat werkt.
-
Hoe kan je vanuit een onderneming bijdragen aan de zoektocht naar waarde(n) en naar brede welvaart voor iedereen? Voor de start van het derde seizoen Koplopers trekken we helemaal naar India, waar O My Bag zich engageert voor waardig werk aan een eerlijk loon.