Een betere werkplek begint hier

Iedereen die ooit is gestopt met roken of een fitnessabonnement heeft opgezegd omdat sporten er maar niet van kwam, weet het: je gedrag veranderen is vaak aartsmoeilijk.

Duurzaam Kantoor bewijst echter dat het soms ook heel simpel kan zijn. Het helpt bedrijven en hun werknemers om via kleine ingrepen een grote impact te hebben op de duurzaamheid van (werken in) het kantoor.

Wat, wie, waarom?

Duurzaam Kantoor is een kind van de lockdown. De oprichters zijn ook de drijvende krachten achter Ecofest. Die organisatie maakt festivals en evenementen duurzamer. Toen de maatschappij op slot ging in maart 2020, besloten ze het over een andere boeg te gooien en hun ecologische pijlen op bedrijven en (het werk in) hun kantoren te richten. Petra Daniëls versterkte vorig najaar de rangen van Duurzaam Kantoor als adviseur.

Duurzaam Kantoor zet van bij de start het 4E-model in, vertelt ze. Enable, Encourage, Exemplify en Engage. Dat model gaat ervan uit dat de kloof tussen milieuvriendelijke intenties en het ontbreken van werkelijk gedrag ontstaat door tal van drempels. Duurzaam Kantoor verlaagt die drempels, waardoor niet alleen kantoren duurzamer worden, maar werknemers de gedragsveranderingen ook meenemen naar huis en naar hun leven buiten het werk.

Petra merkt dat verschillende bedrijven een medewerker hebben die verantwoordelijk is voor duurzaamheid. Dat takenpakket komt echter vaak bovenop een andere functie met weinig steun van bovenaf. Ook daar wil Duurzaam Kantoor een verschil maken. Door directieleden duidelijk te maken dat duurzame oplossingen een positieve impact hebben op het financiële plaatje, het milieu én het welzijn van hun werknemers willen ze een kentering in de algemene mentaliteit rond duurzaamheid teweegbrengen.

Vanwege die ruime aanpak verwijzen ze klanten ook met plezier door naar leveranciers die ze onafhankelijk geselecteerd hebben. Zo garanderen ze de nodige expertise voor elk deelaspect.

Duurzaamheid zit in een klein hoekje

Klinkt dat te mooi om waar te zijn? De realiteit is tweeledig: veel kantoren staan verder op het vlak van duurzaamheid dan ze zelf beseffen én kleine veranderingen kunnen op lange termijn een groot effect hebben. Denk maar aan challenges om de trap te nemen in plaats van de lift, stickers die aansporen om het licht uit te doen als laatste,...

In de aanpak van Duurzaam Kantoor staan mentaliteit en gedrag centraal om kantoren over de hele lijn duurzamer te maken. Duurzaamheid gaat niet alleen over ecologische keuzes, maar ook over financiële voordelen en het welzijn van werknemers.  

Bovendien kan één verandering meerdere positieve gevolgen hebben, denk bijvoorbeeld aan de tip van Duurzaam Kantoor om geen vuilnisbakje bij je bureau te zetten. Dat biedt verschillende voordelen: als je je vuilnis in een centraal afvalpunt deponeert, kan je correct sorteren (omdat daar meer plaats is voor verschillende vuilnisbakken dan aan je bureau) en sta je regelmatiger recht om even de benen te strekken. Misschien sla je zelfs een kort praatje met een collega die hetzelfde doet, waarna je met een fris hoofd en gestretchte benen weer aan het werk kunt.

Wie meet, die weet

Wil je weten of jouw kantoor bij de goede of de minder goede leerlingen van de klas behoort? Dan kan een officescan je het juiste antwoord geven. Voor € 1.750 excl. btw komt Duurzaam Kantoor je kantooromgeving analyseren, van de printruimte tot de keuken (en dat mag je letterlijk nemen!).  

Het resultaat is een rapport op maat van je bedrijf met cijfers, analyses, werkpunten, aanbevelingen,… Zo kunnen werkgever en werknemers samen aan de slag om een duurzame revolutie te ontketenen op kantoor. En daar zal de financiële gezondheid van je bedrijf alleen maar baat bij hebben. Dankzij enkele eenvoudige ingrepen in het printbeleid heeft Duurzaam Kantoor een klant dit jaar al zo’n € 4.000 helpen besparen.

Hands-on en praktijkgericht werken: daar gaat Duurzaam Kantoor prat op. Ze hebben geen interesse in theoretische benaderingen. Ze denken samen met hun klanten kant-en-klare oplossingen uit. Hun achtergrond in eventorganisatie biedt verschillende voordelen. Het grootste is ongetwijfeld de expertise in afvalbeheer. Ook bij bedrijven is dat een aspect waar kleine ingrepen een gigantische impact kunnen hebben. Maar Duurzaam Kantoor let op alle details: van het (thuis)bureau tot het woon-werkverkeer, het menu in de kantine en de contracten voor facilitaire diensten.  

Is de stap om alles zelf aan te pakken te groot? Dan biedt Duurzaam Kantoor na de officescan een vervolgtraject aan waarin het één of meerdere aspecten naar keuze aanpakt.  

Wie is bang van de SDG’s?

De Sustainable Development Goals zijn vast geen onbekend begrip voor wie deze website al vaker bezocht heeft. Dat blijkt in veel bedrijven helaas wel het geval te zijn: niet iedereen is op de hoogte van de doelstellingen en wat ze precies inhouden.  

Het Engelstalige acroniem kan zelfs tot paniek leiden: het klinkt allemaal wel heel ernstig en ambitieus. Bedrijven weten vaak niet goed wat ze ermee aan moeten. Gelukkig is er goed nieuws.

Volgens Petra Daniëls begint niemand van nul: “Veel bedrijven zijn al met verschillende SDG’s bezig zonder dat ze het beseffen, dus daar wijzen we hen op. Dat inzicht werkt motiverend.” (Neem zeker eens een kijkje in deze brochure die de SDG’s en subdoelstellingen in een overzichtelijk lijstje giet.)

Veel bedrijven zijn al met verschillende SDG’s bezig zonder dat ze het beseffen, dus daar wijzen we hen op. Dat inzicht werkt motiverend.

De SDG’s zijn meer dan een leuk hebbedingetje waaraan je als onderneming vrijblijvend aandacht kunt besteden. Petra legt uit: “Voor internationaal gerichte bedrijven is het echt belangrijk om op die trein te springen omdat grote internationale klanten er meer eisen rond beginnen te stellen.” Duurzaam Kantoor helpt bedrijven te bepalen welke SDG’s al aan bod komen in hun werking, welke SDG’s ook aandacht kunnen krijgen en hoe ze erover kunnen communiceren op hun website en sociale media.  

Weetje

Op LinkedIn deelt Duurzaam Kantoor regelmatig handige weetjes en tips om je kantoor te verduurzamen. Ben je nog niet overtuigd of net nieuwsgierig naar hun aanbevelingen? Bekijk dan zeker hun posts.