Consultancy en andere diensten aan bedrijven
Wanneer u advies of andere diensten verleent aan bedrijven, kunt u veel bijdragen tot mvo en dat op drie niveaus:
- uw klanten – als adviseur/dienstverlener bepaalt u mee hun keuzes;
- uw medewerkers – als werkgever kunt u het beste in uw mensen naar boven halen, ook op het vlak van mvo;
- uw omgeving en het klimaat – hoe uw bedrijf werkt en dus omgeving en klimaat beïnvloedt, heeft u zelf in de hand.
Klanten
Door mvo in uw adviezen en dienstverlening te verweven, onderscheidt u zich allicht van ‘concullega’s’.
Wees als makelaar transparant over het energieverbruik van de panden die u aanbiedt en communiceer over het belang ervan. Kies als architect voor duurzame materialen en passiefbouw. Ontwikkel als communicatiebureau websites volgens de normen van het Anysurfer-label en organiseer events op een zo duurzaam mogelijke manier. Softwareontwikkelaars kunnen hun klanten informeren over energiezuinige hardware.
Uw medewerkers
Enkel en alleen al het goede voorbeeld geven, werpt vruchten af. Laat niet nodeloos het licht branden (of gebruik sensors) en schakel toestellen uit wanneer u het kantoor verlaat. Gebruik lokale, bio of fairtrade producten in de kantine… en echt bestek. Werk een duurzaam mobiliteitsplan uit voor het woon-werkverkeer… En communiceer hierover.
Ook HR is een belangrijke bouwsteen van uw mvo-aanpak. Een duurzaam HR-beleid brengt de competenties van uw medewerkers tot hun recht, geeft ruimte voor initiatief en voor zelfsturing. In tijden waarin het werven en behouden van medewerkers geen sinecure is, wordt een motiverende en duurzame HR-aanpak snel een competitief voordeel.
Uw omgeving
Verwarming, verlichting, mobiliteit, IT-apparatuur, airco,… Het zijn stuk voor stuk energievreters met een belangrijke rechtstreekse of onrechtstreekse impact op het klimaat.
Uw ‘omgeving’ is zeker ook geïnteresseerd in uw prestaties op het vlak van mvo en duurzaamheid. Een duurzaamheidsverslag bezorgt de nodige informatie op een gestructureerde een transparante manier.
Links
Gepubliceerd op
11 november 2015Gerelateerde thema's
Behoorlijk bestuur CO2 Duurzaam materiaalgebruik Duurzame keten Energie HR Klimaatverandering Klimaatverandering Mobiliteit MVO-communicatie MVO-overheidsbeleid Ontwikkeling van werknemers Transparantie Veilige en gezonde werkplekDeel deze pagina
Gerelateerde inhoud
-
Voor vzw’s ligt professionele begeleiding vaak buiten bereik. Veel straffe professionals willen dan weer méér doen dan alleen financiële steun geven. ToolBox brengt beide werelden met elkaar in contact.
Toolbox -
Saartje Boutsen is medeoprichter van duurzaamheidsadviesbureau Studio D en co-auteur van het boek Duurzaam Durven Doen.
-
Expertise
- EU ETS rapportage, monitoring en verificatie, allocaties ALC, BD
-
Wij werken op verschillende niveaus om de transitie naar een duurzame economie en samenleving te
Expertise Circulaire Economie; Biodiversiteit; Sociale en duurzame ondernemingen; Onderwijs; Good Governance; -
Je bent jong, je hebt een goed idee, en je wilt er wat mee … Maar hoe zet je die eerste stap? Turbo helpt jongeren in en rond Brugge om hun eerste stappen te zetten als ondernemer.
-
Wat als zonnevelden ook een ideale habitat waren voor insecten? In Minnesota bewees een studie dat bestuivers er graag hun thuis maken.