Rijnstate eerste Nederlandse ziekenhuis dat koos voor deeleconomie
Vorig jaar interviewden we Kim Tjoa, oprichter van de Nederlandse deelmarktplaats FLOOW2.
Nu de zorgsector deze maanden centraal staat bij MVO Vlaanderen, leek het ons aangewezen om hem nog eens aan de mouw te trekken. Met FLOOW2 Healthcare verwelkomden ze namelijk Rijnstate als eerste ziekenhuis dat koos voor de deeleconomie.
FLOOW2 Healthcare wil zorgorganisaties aanmoedigen om materieel, diensten, faciliteiten en kennis en kunde van personeel met elkaar te delen.
Lieke Van Kerkhoven, verantwoordelijke voor FLOOW2 Healthcare, merkte tijdens een eerste kennismaking met Rijnstate meteen een grote openheid voor de deeleconomie op. “Uit een gesprek met inkoopmanager Royan van Velse bleek dat duurzaamheid een belangrijk aspect was binnen de werking van Rijnstate. Het is belangrijk dat directieleden duurzaamheid ondersteunen, zonder verantwoordelijk te moeten zijn voor de uitvoering. We gingen niet veel later van start met een eerste test. Hun hoogwerker om ramen te wassen gebruikten ze slechts vier keer per jaar. Deze was dus ideaal om te verhuren. Alleen leverde dat niet meteen resultaat op. We beseften dat we het structureler moesten aanpakken.”
Voordelen ingezien
Er volgde een brainstorm, verzekeringsexperts werden aangesproken, medewerkers geconsulteerd. “We wilden een duidelijk beeld krijgen over wat Rijnstate nodig had en welke dingen ze wilden gebruiken. Binnen een kwartier hadden we een heel blad vol gepend. Het ging over de brandweeruitrusting tot het gebruik van een sportcomplex. Al snel was de kogel door de kerk. Een deelmarktplaats kon voordelig zijn voor Rijnstate.”
Het ziekenhuis gaf Royan van Velse de verantwoordelijkheid om het project intern te leiden. Mét het besef dat het tijd en geld ging kosten. “Ze moesten natuurlijk de afdelingen mee krijgen. Daarom zijn we ook met alle afdelingsverantwoordelijken gaan brainstormen. Ze hadden nood aan advies en meer informatie. Hun bevindingen? Sommigen vonden het maar niets, anderen des te meer. Met die laatsten zijn we aan de slag gegaan. De anderen overtuigen was moeilijk, aangezien het concept nieuw was en er geen resultaten voorhanden waren.”
Past bij maatschappelijk gedachtegoed
Royan Van Velse: “We zagen in dat we er op lange termijn financieel beter van konden worden. Een ziekenhuis is bijvoorbeeld als een brandweerkazerne. Het meeste materiaal staat stil. Dus waarom niet delen of verhuren? De deeleconomie past ook bij de maatschappelijke gedachte van Rijnstate. We hebben een voorbeeldfunctie. Verspilling vinden we ongehoord. Het kan anders.”
Nu is het aan Royan om de andere medewerkers verder bewust te maken. “We moeten FLOOW2 Healthcare intensief gebruiken. Maar dat besef groeit pas wanneer het ook succes heeft. Dan ontstaat er een sneeuwbaleffect. In 2016 moeten we laten zien dat het rendeert. Maar het kost veel energie. Er moet daarom één iemand verantwoordelijk zijn die continu het project aanstuurt.”
Wat met aansprakelijkheid?
Misschien wel de vraag die de meeste weerstand oproept. Wat als er door een gebrek aan een medisch toestel van een andere zorgorganisatie iets gebeurt met een patiënt? Toch is enige argwaan volledig uit te sluiten, weet Lieke Van Kerkhoven. “Contractueel is dat allemaal op te lossen. Vanaf het begin betrekken we verzekeringen en financiële diensten. Maar aansprakelijkheid is niet de enige bekommernis. Sommige zorgorganisaties willen niet laten zien wat voor materiaal er allemaal stilstaat. Ze zijn bang om het verwijt van slecht management te krijgen.”
“Als je een deelmarktplatform introduceert, moet het menu hapklaar zijn”, vult Royan Van Velse aan. “In de contracten moet staan wie verantwoordelijk is en vanaf wanneer. Dan is de weerstand al veel minder groot. En daar moeten we wel naartoe. Nu merken we dat het aanbod nog veel groter is dan de vraag. We proberen collega-organisaties zeker mee bewust te maken. We zitten er mee bovenop.”
“Rijnstate heeft heel dapper de eerste stap genomen, maar we moeten durven gaan voor minimaal een vijftigtal ziekenhuizen”, beseft Lieke Van Kerkhoven. “De eerste stap duurt vaak lang, maar eens die gezet is, zijn de mensen niet meer te stoppen. We merken dat organisaties die eerste stap vaak regionaal zetten in een besloten marktplaats. Het aanbod is er beperkter, waardoor ze de volgende stap weer sneller zetten. Dus het werkt wel.
Zopas hebben we ook een samenwerking opgezet met Scanbalt, een innovatieversneller voor landen rondom de Baltische Zee. Hun marktplaats hebben we voor hen opgezet.”