Vlaamse kmo patenteert schoonmaaktechnologie met bacteriën
BioOrg moet het schoonste bedrijf in Vlaanderen zijn. Of misschien wel tot ver daarbuiten. De kmo ontwikkelde een technologie die schoonmaak zonder water mogelijk maakt. Hun producten bevatten goede bacteriën uit het bos die stof en vuil verorberen. Bij heel wat bedrijven en overheidsorganisaties zijn de verstuivers niet meer weg te denken. Ondertussen liggen ze ook in de winkelrekken voor particulieren.
“De bacteriën uit het bos zorgen voor een optimaal binnenklimaat”, vertelt oprichter Koen De Koster.
De ondernemer had vroeger een bedrijf dat coatings verkocht voor koel- en verwarmingsinstallaties. Daar kwamen wel eens zware chemicaliën bij te pas.
“Dit wilde ik aanpakken. Ik ging op zoek naar mogelijke alternatieven. Zo kwam ik op het spoor van de goede bacteriën uit het bos. Ze bleken niet alleen goed voor de installaties, maar ook voor het binnenklimaat. Een van mijn klanten was Filip Willocx, een gedoctoreerde bio-ingenieur. Samen onderzochten we verder de mogelijkheden van producten met deze goede bacteriën. Zonder dat er water bij nodig was. Filip werd uiteindelijk mijn zakenpartner.”
Veel trial and error
BioOrg startte erg embryonaal vanuit de wetenschappelijke kennis die aanwezig was. In 2009 kwam plots de vraag van Europese Commissie om hen te helpen.
“Er was een brand geweest in het Berlaymontgebouw, waardoor ze met een gigantisch probleem zaten. Er hing enorm veel roet in de luchtkanalen, wat voor fijnstof en geuroverlast zorgde. Het ging over een totale lengte van 60 km. Daar kun je manueel en technisch heel moeilijk bij geraken. Zeker na zo een brand. Het was een soort smeulend vuurtje dat doorliep tot in de schacht. Wij verstoven de bacteriën in de kanalen. Ze begonnen daarin te leven en losten het reukprobleem op, maar nog beter: ook de aanwezigheid van het fijnstof verminderde spectaculair. Het was een geslaagd experiment op grote schaal én het betekende de echte start van BioOrg.”
Format voor cleaningbedrijven
Ook tijdens andere projecten bleek de techniek van BioOrg zeer efficiënt. Ze kregen meer en meer de vraag of hun producten permanent konden gebruikt worden in gebouwen. “Het zette ons aan om een format uit te werken voor schoonmaakbedrijven. Het is een alternatief systeem om heel de schoonmaak te sturen. Eigenlijk is het een ecosysteem in het binnenklimaat. Op de geslaagde resultaten mogen we best fier zijn.”
“Of we veel scepticisme tegenover onze producten tegenkwamen? Dat konden we doorbreken door eerst een testperiode voor te stellen. We merkten dat jonge mensen er gemakkelijk voor open stonden. Zij zijn meer bezig met het klimaat. Maar ook bij de oudere garde groeide het vertrouwen. Ze merkten dat er geen water en chemie nodig is, en dat BioOrg toch een grote impact heeft op het binnenklimaat. De gebouwen werden van een grijze betonnen woestijn in florissante bossen omgetoverd.”
Nu ook voor particulieren
Sinds kort ligt er ook een poetsproduct van BioOrg in de BioPlanet-winkels van de Colruyt Groep. “Zij geraakten overtuigd van de technologie doordat ze het gebruikten in hun eigen winkel en kantoorgebouwen. Dat zorgde natuurlijk voor een enorme stap in geloofwaardigheid. Ook bij de Vlaamse overheid zijn ze ermee aan de slag. Dat maakt ons heel blij. Ze tonen het voorbeeld voor bedrijven door leading by example.”
“Via sociale media en onze website kregen we veel vragen van particulieren of de producten ook voor hun huis beschikbaar waren. De huizen van tegenwoordig zijn zo goed geïsoleerd, dat het binnenklimaat eronder kan lijden. De gezonde bacteriën uit het bos zorgen terug voor een gezonde luchtkwaliteit in huis. Sommigen zeggen zelfs dat het voor een ‘exotisch eiland-ervaring’ zorgt.”
Grotere familie bacteriën
De gezonde bacteriën die BioOrg gebruikt bestaan uit tien verschillende soorten. Binnen een aantal jaar zou dat aantal kunnen toenemen.
“Het is een on-going proces. Het zou best kunnen dat we op termijn naar veel meer soorten bacteriën gaan. De natuur is het grootste laboratorium. De bacteriën zijn daar al miljoenen jaren aan de gang. We ontdekken steeds meer de kracht ervan. Ook voor ons lichaam. Zie maar naar de laatste onderzoeken rond de invloed van bacteriën in onze darmen op de werking van onze hersenen.
Onze technologie mag je best innovatief en uniek noemen. Daarom lieten we hem ook patenteren. We zijn nu met zes mensen in ons bedrijf, maar er is groei op komst. Er is interesse uit Frankrijk, Nederland en Duitsland. Een medewerker heeft goede contacten met California. Zij zitten te wachten om daar een project op te starten.”
BioOrg in coronatijden
De tekst hierboven publiceerden we in de zomer van 2019. Toen was er van corona nog geen sprake. Ondertussen weten we beter... en heeft BioOrg het bijzonder druk gekregen. De beschermlaag van levende micro-organismen die BioOrg binnen gebouwen vernevelt, voorkomt immers dat virussen, zoals het coronavirus, zich kunnen hechten op oppervlakken en zich verder verspreiden. En zo is het weer eens bewezen: elk nadeel heeft zijn voordeel.