Verkoop eens je familiegeschiedenis

Tom Cools komt uit een geslacht van begenadigde profwielrenners. En zelf is hij fan van vrijetijdskledij met een touch van koersbeleving. Langzaam rijpte het idee om een kledingstuk op de markt te brengen dat verbonden is met het familieverhaal. Daarvoor kiest hij voor een kwaliteitsvol product. Op die manier zet hij zich ook in voor een meer duurzame textiel industrie. En zie ... zo komt een onderneming tot leven die luistert naar de naam çoiscycling

Familiegeschiedenis

François Cools is de grootvader van Tom. Hij kon uit de voeten met de fiets en nam deel aan de historische olympische spelen van Berlijn in 1936. Hij werd drie opeenvolgende keren Belgisch kampioen bij de profs in het begin van de jaren '40. Na zijn actieve carrière als coureur werd hij in de jaren '60 gangmaker op de piste van bekende Belgische wielrenners zoals Eddy Merckx. Als gangmaker voor Herman Van Springel won François verschillende keren Bordeaux-Parijs. Later werd hij ook nog manager van het Mann-Grundig wielerteam, dat met Herman Van Springel een legendarische tweede plaats behaalde in de Ronde van Frankrijk van 1968, waarbij hij zijn leidersplaats kwijt speelde na verlies tegen Jan Janssens in de afsluitende tijdrit. 

Ook de twee zonen van François hebben op hoog niveau gekoerst. Om maar te zeggen dat de wielermicrobe in het DNA van Tom zit.

Duurzame textiel

Coiscycling biedt vrijetijdskledij (T-shirts en sweaters) en shirts voor wielertoeristen aan met opdruk van thema's gelinkt aan de koersbeleving. De kledingstukken dragen de nodige duurzaamheidslabels om het sociale en ecologische karakter te benadrukken. Naast het Fair Wear label zijn er ook verschillende ecologische labels, zoals de Global Organic Textile Standard voor het gebruik van gecertificeerde organische vezels. Het label van de Oeko Tex 100 garandeert dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat, en dat van de Organic Content Standard verzekert de echtheid van de organische vezels doorheen de productieketen.

Ontdek meer over duurzame en circulaire mode in dit dossier.

Daarnaast doet Tom beroep op onafhankelijke designers, die aan de slag gaan met zijn ideeën over koersbeleving. Zij toveren de ideeën uit zijn hoofd om tot een design of opdruk die op de kledingstukken kan aangebracht worden. Die kledingstukken met opdruk zijn in de online winkel van çoiscycling te vinden. En sinds kort ook in een 12-tal winkels zoals in de museumshop van het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Maar ook in winkels in Frankrijk, Duitsland en Spanje. En dat allemaal in minder dan een jaar tijd.

Durven smijten

Tom had al jaren het idee om iets te doen met het familieverhaal. Hij beseft zelf de waarde ervan. Door een product te verbinden aan de familiegeschiedenis wou hij dat verhaal toegankelijk maken voor een ruimer publiek. Op basis van zijn jarenlange interesse in mooie fietskledij, had hij een sterk vermoeden dat er een potentieel publiek bestond, dat net als hij, smelt voor kwalitatieve vrijetijdskledij met een snuifje koersbeleving.

Volgens eigen zeggen heeft hij zich ‘gewoon’ durven smijten. Zoals coureurs op hun instinct koersen en in de aanval durven trekken heeft hij deze onderneming op het getouw gezet. Natuurlijk was hij wel voorbereid. Hij was overtuigd van de waarde van zijn idee om een product aan zijn familiegeschiedenis te koppelen en hij geloofde ook hard in de methodiek van story telling. Daardoor kan hij dat stukje koersgeschiedenis uit zijn familie uitdragen aan een groeiende doelgroep van mensen met voorkeur voor kwalitatieve vrijetijdskleding en koersbeleving. Waardoor hij een stuk koers- en familiegeschiedenis weer tot leven aan het wekken is.  Magisch toch?