Een netwerk van ondernemingen, universiteiten en organisaties wisselt kennis uit om de milieu-impact van zakenreizen te verkleinen.
St-Joris integreert als eerste bedrijf de SR10-norm voor duurzaam ondernemen
De industriële textielwasserij St-Joris uit Gingelom heeft als eerste bedrijf de SR10-norm voor duurzaam ondernemen behaald. De norm heeft als doel systematisch de tevredenheid van de belanghebbende partijen (stakeholders) te verbeteren.
St-Joris levert een totaalpakket van industriële wasserijdiensten aan de zorgsector. Dagelijks wordt er meer dan 30 ton wasgoed en 20 000 stuks kledij verwerkt voor voornamelijk ziekenhuizen, rusthuizen maar ook bedrijven.
Het bedrijf heeft een zeer uitgebreid kwaliteitsnet ontwikkeld dat gebaseerd is op verschillende managementsystemen waaronder ISO 9001 (kwaliteit), ISO 14001 (milieu) en OHSAS 18001 (veiligheid en welzijn). Deze managementsystemen zorgen ervoor dat ieder aspect in de productieketen in detail wordt gemonitored met als doelstellingen een voortdurende verbetering van de klanttevredenheid, een blijvende vermindering van de milieu-impact en een maximale veiligheid voor de werknemers. Daarnaast heeft St-Joris ook nog een certificatie om de microbiologische kwaliteit van het linnen te verzekeren ‘RABC’ (Risk and Biocontamination Control) genaamd.
SR10-certificatie
St-Joris gaat nu nog een stap verder en heeft een opstap naar de SR10-certificatie gedaan. Het allereerste certificaat is door het keuringsbedrijf Vinçotte ondertussen afgeleverd.
Transparantie, duurzaamheid en rapportering doorheen de volledige waardeketen zijn de sleutelbegrippen van de nieuwe norm. “Deze norm was het ontbrekende puzzelstuk om op een gestructureerde manier MVO in te bakken in onze bedrijfsstructuur“, zegt Raf Vanmechelen, algemeen directeur bij St-Joris.
Rapportering naar stakeholders
SR10 vereist, naast onder meer een stakeholderidentificatie en impactbepaling, ook een actieve rapportering van duurzaamheidsindicatoren naar de buitenwereld (klanten) toe. Een belangrijke toegevoegde waarde van de norm zit, volgens Raf Vanmechelen, in het naar boven brengen van onbenutte kostenbesparingen, zowel bij het bedrijf zelf als bij de klant.
“De bedoeling is om stapsgewijs te verbeteren en elk jaar meer duurzaamheidsindicatoren te communiceren naar onze stakeholders toe”, legt Raf Vanmechelen uit.
Elk type organisatie
SR10 is van toepassing op elk type van organisatie, zowel privé als publiek. Een gemeente, een vereniging... kan zich perfect laten certificeren. De norm kan volledig worden geïntegreerd in een kwaliteits-, milieu- of veiligheidsmanagementsysteem zoals ISO 9001, ISO 14001 of OHSAS 18001.