Projectontwikkelaar bouwt aan sociale cohesie in omliggende wijken

Re-Vive is een Gentse projectontwikkelaar die zichzelf een buitenbeentje noemt. En daar hebben ze best gelijk in. Zij willen met hun herontwikkelingsprojecten een antwoord bieden op een maatschappelijke vraag naar kwalitatieve en betaalbare woonbuurten, zonder de resterende groenruimte daarbij aan te snijden. Daarbij verliezen ze het sociale aspect van wonen niet uit het oog. “We willen de bewoners verbinden met de wijk en elkaar”, vertelt Susanne Koolhof, Good Life Maker bij Re-Vive.

Vanaf de oprichting koestert Re-Vive  een duurzaamheidsvisie. “En niet omdat het hip was. Wel omdat we op onze eigen manier woonwijken wilden ontwikkelen. We kiezen er bewust voor om enkel oude industriële sites te herontwikkelen. Doorheen de jaren groeide die aanpak uit tot innovatieve en maatschappelijke projecten.”

Tijdelijke invulling leegstaande gebouwen

Susanne Koolhof is zelf sociaal geograaf. Ze is geïnteresseerd in het verbinden van stedelijke weefsels, maar ook in het verbinden van nieuwe bewoners met hun nieuwe omgeving.

“Cohousing vind ik bijvoorbeeld een heel interessante woonvorm. Toch als de site groot genoeg is. Ik ga voor Re-Vive op zoek naar de geschikte partners. Daarnaast zet ik een participatietraject op. Daarmee willen we informatie delen met bewoners, maar ook informatie krijgen. En we laten hen hun visie geven, bijvoorbeeld op de publieke ruimtes in hun buurt. De volgende jaren willen hier verder op blijven inzetten.”

Re-Vive zoekt voortdurend naar locaties met leegstaande gebouwen. “Of leegstaande terreinen. Dan zoeken we partners om er tijdelijk iets op te starten. Bijvoorbeeld? Een zomerbar, een moestuin of een parcours waar kinderen kunnen fietsen.

Vaak moet dat in overleg met de stadsdiensten gebeuren. Wij kunnen hen ook doorverwijzen naar de juiste instanties en contacten doorgeven. Die tijdelijke invulling is een handige manier om mensen naar de site te brengen. Voor ons is het een goede marketingtool, daar doen we niet flauw over.”

Buurtschuur

In het kader van buurtontwikkeling lanceerde Re-Vive ook een nieuw concept: de buurtschuur.

Wanneer een nieuw woonproject klaar is, zetten we er ook een buurtschuur. Alle wooneigenaars krijgen toegang. Het heeft strikt een buurtgerelateerde functie, zoals voor gedeelde babysitting, nieuwjaarsfeestjes, een film- of voetbalavond. Wij helpen de eigenaars om elkaar zo te leren kennen. Slaat het aan, dan hoeven we niet meer te interveneren.

“Hoe de buurtschuur wordt onthaald? Het is voor ons een goed leermoment. De buurtschuur kwam er na feedback van buurtbewoners. Ze wilden een ruimte waar ze fysiek dingen konden organiseren.

Gaandeweg zien we nog wel dingen gebeuren. We moeten bijvoorbeeld oppassen met invulling van tijdelijke projecten. Er was een project waarbij we een sociale armoedeorganisatie toelieten. We dachten dat dat belangrijk was. Het was ook een mooi initiatief. Maar na drie jaar werd de site nog steeds aanzien als een sociale woningbouw. En dat was niet zo. We leerden dat het belangrijk is om een juiste mix voor verschillende doelgroepen te hebben.”

Doen wat je zegt

Re-Vive wil zich ook in de toekomst blijven positioneren als een projectontwikkelaar die bouwt en ontwerpt wat ze beloven. “We houden vast aan onze principes. We vinden het echt belangrijk om te doen wat we zeggen. We namen bijvoorbeeld ook deel aan de Week van de Mobiliteit en de Car Free Day. Van die dag hebben we zelfs een week gemaakt.

En het blijft niet bij mobiliteit. We zijn er heel bewust mee bezig hoe we als individu een impact hebben op de samenleving.

Onze plannen? Internationalisering. We hebben onze eerste site in het buitenland aangekocht, in Gdansk in Polen. Voor internationale erkenning zijn we B-Corp gecertificeerd. Het rapport met verbeterpunten dat daaruit voortvloeit is voor ons een stimulans om nog beter te doen.”