Out Of Use recycleert ICT, elektrisch en elektronisch afval
Bedrijven kunnen op Out Of Use beroep doen willen ze hun ICT-, elektrisch en elektronisch afval laten recycleren. Op een duurzame manier. Want vanaf de start in 2009 legde oprichter Mark Adriaenssens de lat hoog. Met een recyclagepercentage van 89,96 procent mogen ze zich een succesvol milieubedrijf noemen.
“We trachten alles te doen wat beter is voor het milieu. De planet-kant van mvo vinden we heel belangrijk”, vertelt Mark Adriaenssens.
“We maken eerst een selectie uit de ingezamelde ICT-materialen en oude gsm’s. Is hergebruik economisch verantwoord? Indien dit niet het geval is, depollueren we ze. We ontmantelen de toestellen om zo alle milieubelastende componenten eruit te halen. Tot we het recycleerbaar gedeelte overhouden.”
CO2-emissie reduceren
Out Of Use is ISO-gecertificeerd en onderschreef het Recupel-charter. “Met onze inspanningen willen we onze CO2-emissie zo laag mogelijk houden.
Computers die nog bruikbaar zijn, gaan we datawipen volgens het gevraagde datadestructie niveau. Dan proberen we ze terug in te zetten waar mogelijk. En dat betekent niet dat we de toestellen naar Afrika sturen. In België heerst er ook een digitale kloof. Vooral in het Brusselse. We hebben daar een depot en bieden de toestellen aan tegen een democratische prijs.
We moeten de pc’s dus geen 6.000 km laten transporteren. De grondstoffen komen al uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. We moeten die trachten hier te houden. Eerst import en dan export zou te gek zijn. We willen gewoon niet meedoen met eco-dumping. Je hebt daar toch geen controle over.”
Sociaal geëngageerd
Ook de people-kant van mvo krijgt bij Out Of Use de nodige aandacht. “In de eerste stap van het montageproces doen we beroep op sociale economie-organisaties. Momenteel loopt er ook een vergunningstraject om samen te werken met de gevangenis van Leuven. Dat is zelfs al iets voor de nabije toekomst.”
“Hoe de ophaling van de toestellen verloopt? Eigenlijk leggen we geen minimumvolume op. We proberen wel zo veel mogelijk ophalingen te bundelen. Voor de last mile doen we namelijk beroep op City Depot. Zij zitten al in acht steden. Ze halen de materialen bij de bedrijven op en brengen ze naar een depot aan de rand van die steden. Vanuit het depot brengt een vrachtwagen de bundeling naar ons.
Of de klant het transport betaalt? Vroeger haalden we alles gratis op. Maar transport voor één printer opzetten, was niet langer werkbaar. Daarom betaalt de klant nu wel. Maar wij betalen hen dan weer voor de secundaire grondstoffen. Ze kunnen de opbrengst houden of schenken aan Natuurpunt. Per pc, laptop of herbruikbare gsm koopt Natuurpunt 1 m² grond aan en plant daarop een boom. De klant krijgt hiervan een certificaat. Dat is voor bedrijven die inzetten op mvo vaak een pluspunt. We geven trouwens ook een CO2-emissie certificaat aan klanten die dat wensen.”
Groei in zicht
Momenteel plant Out Of Use een verhuis naar een groter magazijn. “We wensen te groeien. Daarom verhuizen we van Aarschot naar Beringen. Het magazijn is dubbel zo groot. Momenteel tellen we 1.200 klanten, veelal in Brussel. Met de verhuis richten we onze pijlen ook op Limburg”, sluit Mark Adriaenssens af.