MVO in de maatwerksector slaat ook op mobiliteit
MVO in de maatwerksector gaat direct naar de core business: iedereen mee laten draaien op de arbeidsmarkt. Duurzaam ondernemen in de maatwerksector betekent ook dat ecologische randvoorwaarden meegenomen worden in kernactiviteiten. Zo gebruikt een deel van de medewerkers van SOBO voortaan elektrische fietsen voor hun verplaatsingen naar de klanten.
SOBO – Sociaal Ondernemen Brugge en Omgeving – is een maatwerkbedrijf en organiseert tijdelijke en duurzame tewerkstellingstrajecten op maat voor personen met verminderde kansen in het reguliere arbeidscircuit. Maatwerkbedrijven zoals SOBO zijn cruciaal voor een MVO-beleid, in het kader waarvan de Vlaamse overheid werkgevers oproept om iedereen mee te laten draaien op de arbeidsmarkt, ook mensen met een handicap. Omdat de werknemers centraal staan, zoekt SOBO voor al hun mensen een job die zo goed mogelijk matcht met hun talent, capaciteiten en ambities. De diensten die SOBO aanbiedt gaan van catering en schoonmaak tot het inpakken van goederen, schilder- en behangwerkzaamheden, postbedeling, zwerfvuil ruimen, enz.
Verplaatsingen naar klanten
Vorig jaar heeft SOBO 2 elektrische fietsen aangekocht voor de inpakafdeling die brieven voor klanten bedeelt. Die kleine ingreep deed de directie nadenken over ál het vervoer. Op basis van een inventarisatie van de klanten en opdrachten leerde SOBO dat meer dan de helft van de passieve vervoerstijd kon worden omgezet naar actieve fietstijd. Daarom werd het project ook naar de andere afdelingen uitgebreid en versterkt. Daarom hebben ze hun verouderd wagenpark deels door een nieuwe vloot elektrische fietsen vervangen. Sindsdien gebeurt elke verplaatsing naar klanten binnen een straal van 10 kilometer vanuit de bedrijfsgebouwen van SOBO met de fiets. Met deze elektrische fietsen bedienen ze al deze klanten, tenzij ze écht niet om het gebruik van de bestelwagens kunnen, bijvoorbeeld omwille van sneeuwval of ijzel.
Flinke investering
SOBO investeerde in de aankoop van 22 elektrische fietsen en 10 op maat gemaakte fietskarren. Ook 6 elektrische postfietsen werden aangekocht. Die zijn extra verstevigd voor de briefbedeling. SOBO verdeelt onder meer alle brieven van de Stad Brugge, zo’n 500.000 op jaarbasis. Voor veilig en comfortabel fietsen werden ook 28 sets helmen, regenkledij en fietstassen aangeschaft. In de garage werden extra stopcontacten en 18 aanleunbeugels geplaatst om de fietsen op te laden. SOBO ontving voor deze investering steun van de Vlaamse Overheid, de stad Brugge en de Nationale Loterij.
Voordelen voor werknemers
De voordelen zijn enorm, niet in het minst voor de werknemers. Het fietsen stimuleert het welzijn en de gezondheid van de medewerkers. Meer moeten bewegen, maakt bewegen gewoon. Bovendien nemen fietsende medewerkers hun mobiliteit in eigen handen, wat hun zelfstandigheid en verantwoordelijkheid verhoogt. Ook scherpen ze bij slecht weer hun doorzettingsvermogen aan. Door files te vermijden, kunnen de fietsende medewerkers meer tijd bij de klanten doorbrengen. Wat goed onthaald wordt door de klanten. Bovendien kan het omkaderend personeel de uitgespaarde chauffeursuren nu gebruiken om de zwakkere medewerkers te ondersteunen. Last but not least vermindert SOBO ook de uitstoot van broeikasgassen met jaarlijks 10 ton.
Meer moeten bewegen, maakt bewegen gewoon.
Verder op de milieubewuste toer ...
SOBO zal nog 3 elektrische tandems kopen voor medewerkers die niet zelfstandig kunnen fietsen. Ook overwegen ze de aankoop van een elektrische wagen voor de klusjesdienst. Daar in het Brugse ommeland gaan ze dus verder op de milieubewuste toer.