Minitopia: duurzaam wonen op een steenworp van de Nederlandse grens
Op zo’n 100 kilometer van Antwerpen, voorbij de Nederlandse grens, bevindt zich een bijzondere woonwijk.
Enkele van onze noorderburen hebben er een circulaire woonlocatie gecreëerd met innovatieve, compacte zelfbouwwoningen. Een voorafspiegeling van hoe wonen er in de toekomst zal uitzien?
Duurzaam en betaalbaar wonen
Minitopia is een project dat mensen de kans wil bieden om in alle vrijheid kun woonwens te realiseren. Mensen willen steeds bewuster leven. Duurzame woonvormen die compact, flexibel, kant en klaar of modulair zijn maken dat mogelijk.
De allereerste locatie is tot stand gekomen in een voormalige milieustraat in ‘s-Hertogenbosch, maar intussen zijn er al zes verschillende woonlocaties in Nederland.
Minitopia laat zien dat wonen anders kan: niet alleen goedkoper en duurzamer, maar ook flexibeler en unieker. De woningen zijn digitaal ontworpen en gebouwd met natuurlijke bouwstoffen of met bestaande materialen die opnieuw gebruikt worden.
De bewoners hebben zelf de regie over het ontwerp van hun woning in handen. Ook de woonomgeving en samenlevingsvorm worden medebepaald door de inwoners. Er wordt sterk ingezet op solidariteit en verbinding tussen mensen, met een circulaire toekomst als focuspunt.
Levend laboratorium
Verwacht je zeker niet aan een typische Nederlandse wijk met eentonige huizenrijen in eenzelfde stijl. In Minitopia Poeldonk, zoals de buurt in ‘s-Hertogenbosch heet, is elk huis uniek. De meeste huizen zijn door de bewoners zelf gebouwd volgens innovatieve, circulaire technieken. Veel standaard bouwmethodes en ontwerpen kom je er niet tegen.
Elke woning kan gedemonteerd en/of verplaatst worden naar een nieuwe locatie, waar ze aan een volgende levenscyclus kan beginnen. Er wordt niet enkel ‘out of the box’ gedacht, maar ook ‘out of the neighbourhood’.
De buurt wordt niet alleen gekenmerkt door unieke huizen, maar ook door groene terpen. Groene wàt? Wikipedia vertelt ons dat een terp ‘een ter bewoning aangelegde verhoging in het landschap’ is. Een kunstmatige heuvel dus, waarop er in het geval van Minitopia volop ruimte is voor de natuur. De moestuinen en bomen in de wijk trekken heel wat insecten, vogels en andere dieren aan en dragen zo actief bij aan de biodiversiteit.
Circulair wonen is niet langer een utopie
Minitopia is een initiatief dat sinds 2016 bestaat en een antwoord wil bieden op toekomstbestendige woonvraagstukken, in samenwerking met bewoners, gemeenten, woningcorporaties, bouwbedrijven, digitale werkplaatsen en andere organisaties.
Ben je benieuwd naar het project? Bekijk dan zeker de foto’s, filmpjes en verhalen. Je kunt ook een boek over duurzaam bouwen en wonen bestellen.