Een netwerk van ondernemingen, universiteiten en organisaties wisselt kennis uit om de milieu-impact van zakenreizen te verkleinen.
Kodibox biedt milieuvriendelijk alternatief voor kartonnen verhuisdozen
De Belg verhuist jaarlijks 20 miljoen kartonnen dozen, goed voor 7.500 ton CO2-uitsoot. Kodibox biedt een milieuvriendelijk alternatief.
Mensen verhuizen. Gemiddeld om de 10 jaar steken Belgische gezinnen hun hele hebben en houden in dozen om ze enkele kilometers verder weer uit te pakken. Of we nu bananendozen of splinternieuwe verhuisdozen gebruiken, er zijn naast karton weinig of geen alternatieven om je spullen in te pakken en te vervoeren. En dat karton eindigt eerder vroeger dan laat bij het afval.
Hergebruik
Kodibox is het milieuvriendelijke alternatief. Je huurt er stevige, duurzame kunststof verhuisdozen die aan huis worden geleverd en na je verhuis weer opgehaald. Waarom is dat milieuvriendelijker dan karton? Heel eenvoudig: hergebruik.
Een kartonnen doos wordt gemiddeld 2,5 keer hergebruikt, en is na 5 keer, in het beste geval 10, totaal versleten en onbruikbaar. Een Kodibox verhuisdoos daarentegen kan probleemloos 400 keer hergebruikt worden. Daarna is de doos 100% recycleerbaar.
“Hiermee willen we niet gezegd hebben dat iedereen nu kunststof dozen moet gaan kopen om te verhuizen. Het idee is dat we een duurzaam product ter beschikking stellen van iedereen die verhuisplannen heeft, zodat we het hergebruik ervan kunnen vergemakkelijken.”, onderstreept Simon De Schryver, mede-oprichter van Kodibox.
Booming business in Noord-Amerika
Het idee komt van een groene ondernemer uit Californië. De man kocht een honderdtal kartonnen dozen voor de verhuis van z’n kantoor, en moest ze na eenmalig gebruik bij het afval gooien. Hij vond dit ecologisch onverantwoord en besliste herbruikbare kunststof verhuisdozen te verhuren als duurzaam alternatief. Zijn bedrijf, Rent-A-Green-Box, bestaat sinds 2005 en werd ondertussen meermaals succesvol gekopieerd.
Onder andere door het Canadese Frogbox en Bungobox uit Florida, die nu de Noord-Amerikaanse markt beheersen. Beide bedrijven vielen meermaals in de ecologische prijzen, staan in de Forbes Top 100 Most Promising Companies, zetten sinds hun oprichting een jaarlijkse groei met 3 cijfers neer en zijn in een mum van tijd uitgegroeid tot miljoenenondernemingen met tientallen vestigingen in de VS en Canada. Kortom, het (ver)huren van herbruikbare kunststof verhuisdozen is hot aan de andere kant van de Atlantische oceaan.
20 miljoen dozen per jaar
Volgens cijfers van de Algemene directie Statistiek en Economische informatie en de OESO verhuizen er zo’n 275.000 Belgische gezinnen per jaar. Aan een gemiddelde van 60 dozen per verhuis betekent dit een jaarlijks verbruik van ruim 16 miljoen dozen. Voeg daar nog eens 4 miljoen dozen die voor bedrijfsverhuizingen worden gebruikt aan toe en je komt op een totaal van 20 miljoen kartonnen dozen per jaar. Als je rekening houdt met een hergebruik van 2,5 keer per doos, kom je op een jaarlijkse productie van 8 miljoen kartonnen dozen.
Een besparing van 7.500 ton CO2
De productie van deze 8 miljoen kartonnen dozen vertegenwoordigt een CO2-uitstoot van maar liefst 8 kiloton. Met Kodibox kan je de jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide herleiden tot slechts 500 ton, of 16 keer minder dan karton, wat een besparing oplevert van niet minder dan 7.500 ton per jaar!
7.500 ton uitstoot van koolstofdioxide komt ook overeen met de jaarlijkse uitstoot van meer dan 3.000 wagens, of de jaarlijkse gemiddelde CO2-uitsoot (inclusief gas- en elektriciteitsverbruik, en vervoer) van 1.000 gezinnen.