ESG: verplicht nummer wordt groeistimulator
Steeds meer bedrijven zien ESG (Environmental, Social en Governance) als een drijvende kracht om geïnformeerde beslissingen te nemen. Ook hun financiële groei zien ze zo gestimuleerd. Dat blijkt uit het rapport ‘The 2023 State of Corporate ESG’ van Thomson Reuters.
De wereld wordt steeds onstabieler. De voorbije jaren volgden de Russische oorlog in Oekraïne, het Israëlisch-Palestijnse conflict, regulaties en sancties die continu evolueren en steeds verder gaande klimaatincidenten elkaar in sneltempo op. En dat heeft maatschappijbrede gevolgen: toeleveringsketens, handel, werknemers, veiligheid … Allemaal voelen ze steeds meer de druk om met al deze veranderingen om te gaan.
Snel evoluerende regelgeving
Steeds meer bedrijven zien dan ook een groeiende rol voor ESG (Environmental, Social en Governance) binnen de bedrijfsprestaties. Dat verduidelijkt Thomson Reuters in zijn nieuwe rapport, ‘The 2023 State of Corporate ESG: at the crossroads of data, regulations and digital solutions’. Daarvoor interviewde het 183 bedrijfsleiders uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
60% van hen gaven aan dat ze ESG zien als een middel om competitief te blijven. Al loopt dat nog niet per se van een leien dakje. Door de veelheid aan richtlijnen en voorschriften, wordt het voor sommige bedrijven moeilijker om mee te zijn. Als leveranciers zich bijvoorbeeld niet aan de regels houden, heeft dat doorheen de supply chain gevolgen. Dat zorgde voor een verschuiving van de klassieke investeringen in adviesondersteuning, naar een nieuwe nood aan tools en software.
Gegevensbeheer en -analyse spelen daarbij een sleutelrol. Er wordt bijvoorbeeld vaak verwezen naar het potentieel van kunstmatige intelligentie (AI) om betere ESG-analyses en inzichten te verkrijgen. Die kunnen bedrijven onder andere inzetten bij de rapportage van emissiegegevens.
Het volledige rapport lees je hier: The 2023 State of Corporate ESG: at the crossroads of data, regulations and digital solutions