Er zit soms meer in een luier dan je denkt
Woosh is een circulaire luierservice voor kinderdagverblijven en ouders. Hun missie is kort maar krachtig: de recyclage van wegwerpluiers mogelijk maken. Ze leveren ecologische wegwerpluiers van uitstekende kwaliteit aan kinderdagverblijven en zorgen dat de gebruikte luiers gerecycled worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat en waarom het überhaupt belangrijk is om luiers te recyclen?
Een zaakje dat stinkt
21 olympische zwembaden vol. Dat is de hoeveelheid gebruikte wegwerpluiers uit kinderdagverblijven die elk jaar op de afvalberg belandt in ons land. Het luierafval is jaarlijks verantwoordelijk voor een uitstoot van 7,97 miljoen ton CO2. Het is duidelijk: luierafval is een gigantisch probleem.
De situatie is niet houdbaar voor het milieu, zeker niet als we de opwarming van de aarde willen beperken tot maximaal 1,5°C. Daarom gooit Woosh de verwerking van luierafval over een andere boeg. Door luiers te recyclen in plaats van ze te verbranden, kunnen we jaarlijks maar liefst 31,8 miljoen kg CO2-uitstoot vermijden. Het is dus een efficiënte manier om het broeikaseffect te helpen indijken en de opwarming van de aarde te beperken.
Woosh to the rescue
Woosh levert luiers aan kinderdagverblijven en haalt ze na gebruik weer op. Zo kan het bedrijf garanderen dat de gebruikte luiers worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen, zoals kunststof, cellulose, meststoffen en biogas voor groene energie. Uiteindelijk krijgen de luiers een tweede leven in de vorm van nieuwe producten, bijvoorbeeld flesdopjes, bloempotten of legoblokjes.
Er bestaan al technologieën die luierafval kunnen recyclen als het afval apart wordt ingezameld, maar helaas is er nog geen luierrecycling-installatie in België. De reden? Er is momenteel geen grootschalige inzameling van luierafval. Woosh zet daarom volop in op de inzameling van luierafval om investeerders te overtuigen dat er voldoende afval beschikbaar is om zo’n installatie te vullen. Concreet betekent dat dat ze meer kinderdagverblijven warm proberen te maken voor dit project.
En er is goed nieuws. Momenteel worden de eerste stappen gezet voor het bouwen van een luierrecycling-installatie, die met wat geluk operationeel zal zijn in augustus 2022. Woosh krijgt steun van OVAM als proefproject. Bovendien overweegt de Vlaamse regering om luierrecycling in de toekomst te verplichten, dus er zit heel wat in de pijplijn voor het circulaire project.
Een (eco)logische service
De werkwijze van Woosh biedt tal van ecologische voordelen, dat is duidelijk. Maar ze voorzien ook een bijzonder handige service voor kinderdagverblijven. Het systeem is eenvoudig: kinderdagverblijven nemen een abonnement en ontvangen elke week een lading wegwerpluiers en een herbruikbare box voor vuile luiers. Wanneer Woosh een week later nieuwe luiers levert, nemen ze de gebruikte luiers weer mee. Elke week geeft het kinderdagverblijf door hoeveel luiers ze nodig hebben.
Op die manier hoeven kinderdagverblijven geen tijd en energie meer te verspillen aan de bevoorrading en het afvalbeheer van luiers. Ook voor ouders is dit interessant, want zij hoeven er niet meer aan te denken voldoende luiers mee te geven voor hun kleine spruit.
Verandering zit in een klein broekje
Zo komen we bij het volgende voordeel: de luiers zelf. Woosh werkt met luiers van het merk Little Big Change. De naam doet al vermoeden dat dit geen gewone luiers zijn. Woosh heeft niet alleen voor dit product gekozen wegens de ecologische productie, maar ook omdat het uitstekende bescherming en comfort biedt aan de kleine gebruikers ervan.
De luiers van Little Big Change zijn comfortabele, ecologisch verantwoorde wegwerpluiers met de gepatenteerde Secondry® technologie. Ze zijn twee keer sneller droog dan gewone luiers en beschermen gevoelige babyvelletjes. Het hoge absorptievermogen is ook een garantie voor lekvrije dutjes. Bovendien zijn ze hypoallergeen, dermatologisch getest en geproduceerd met groene stroom.
De toplaag aan de binnenkant van de luiers absorbeert bijzonder snel en bestaat uit natuurlijke materialen afkomstig van mais en suikerriet. Little Big Change produceert ook luierbroekjes en -doekjes, die al even innovatief en ecologisch zijn als de luiers. Kinderdagverblijven kunnen de doekjes en broekjes samen met de luiers bestellen.
Wie is Woosh?
De drijvende krachten achter Woosh zijn Alby Roseveare, Wouter Vandamme en Jeff Stubbe. De drie oprichters zijn niet alleen ingenieurs maar vooral ondernemers, die circulair en sociaal ondernemen hand in hand laten gaan. Boris Balthazar is het nieuwste teamlid.
Samen willen zij een ecologische revolutie ontketenen, luier per luier.