Duurzame babydoos voor ouders in spe
GreenKit is een babydoos met stalen van gezonde verzorgingsproducten, duurzaam speelgoed, duurzame kleding, duurzame kamerinrichting, … Ideaal voor zwangere moeders en vaders.
Initiatiefneemster Saar Vangeel stak ook wat circulair denken in de doos. Ze wil bijvoorbeeld gebruik in plaats van bezit stimuleren. Voor doorsnee wegwerpproducten is er geen plaats. “Zelfs de doos kan dienen als bewaardoos”, lacht ze.
Toen Saar zwanger was van haar oudste dochter, zocht ze naar duurzame babyspullen. Die zoektocht duurde nogal lang. “Heel lang zelfs. Uiteindelijk stonden er producten op de geboortelijst die ik toch liever niet had gehad. Ik vroeg mij af of ook andere ouders daarmee worstelden. Mijn idee om een duurzame babydoos samen te stellen viel uiteindelijk toch wat in slaap. Tot ik opnieuw zwanger was.”
Begonnen als pré-starter
Na haar ouderschapsverlof en de eerste werkdagen zette Saar Vangeel weer de eerste stappen om haar idee uit te werken. “Ik schreef voor mijn duurzame blog. Tijdens een meeting met andere bloggers kreeg ik een tip om mijn licht eens op te steken bij Unizo. Zij hadden een programma Go For Business. Daarmee gaven ze ondersteuning aan pré-starters. Ik startte ermee en zes maanden later had ik mijn idee doordacht. Ik wist nu hoe ik het professioneel kon aanpakken met een dito uitstraling.”
Zeven jaar lang verzamelde Saar Vangeel namen van duurzame leveranciers en hun producten. Daar kon ze al mee beginnen. “Ik vertelde hen over mijn initiatief. Uiteindelijk lanceerde ik met een tiental partners de duurzame babydoos van GreenKit. De eerste verdeling liep via vroedvrouwen. Via sociale media merkte ik ook veel enthousiasme bij aanstaande mama’s.”
Doos zelf geen wegwerpproduct
Via Netwerk Bewust Gebruiken kwam Saar Vangeel op het idee om ook in te zetten op circulariteit. “Ik ging er mijn project voorstellen en ze stonden er meteen achter. Ik diende daarnaast een project in bij Vlaanderen Circulair. In GreenKit zitten nu niet gewoon stalen van duurzame producten, maar ook van wasbare producten in plaats van wegwerpproducten. Ook de doos zelf is herbruikbaar. Ze kan perfect dienst doen als bewaardoos.”
“Waar ik tegenaan stootte? Ik moest op voorhand over heel wat zaken goed nadenken. Het was moeilijk om de hoe en wat juist te kunnen inschatten. Sommige zaken zijn ook anders uitgedraaid. De dozen werden bijvoorbeeld eerst door een maatwerkbedrijf geplooid en gevuld. Zij hadden het idee om rond de dozen op de paletten plastic rond te draaien. Dat wilde ik niet. Daarom investeerde ik in omdozen. Zij kunnen die goed stapelen. Bij de volgende editie van GreenKit kunnen ze die opnieuw gebruiken. Ik verstuur zelf de ontdekkingsdozen in tweedehandsdozen naar de vroedvrouwen. Dat is voor mij duurzaam ondernemen. Je moet over de hele lijn ecologisch denken.”
4.000 dozen gecontroleerd
De logistiek is een huzarenstukje voor GreenKit. Maar dat hoeft voor Saar Vangeel geen belemmering te zijn. “Het is een uitdaging om alle dozen op tijd bij de vroedvrouwen te krijgen. Doordat ik de dozen zelf in de verzenddozen steek, heb ik de 4.000 exemplaren allemaal door mijn handen zien gaan. Maar ik vind het heel leuk. Gewoonweg omdat in de doos zo'n leuke duurzame spullen zitten.”
“De volgende stappen? Ik ben al aan de volgende editie aan het denken. Ik dacht een jaar tijd te hebben, maar er zijn zoveel aanvragen. Ik denk dat ik snel door de 4.000 dozen ga zitten. Daarom hoop ik tegen het najaar een nieuwe babydoos klaar te hebben. Met dezelfde oplage, want de leveranciers moeten de stalen kunnen voorzien. En wie weet komt er binnen vijf jaar een opvolgdoos!”