Duurzame algenteelt op een Vlaamse boerderij
Genieten van een heerlijk bolletje algenijs? Of verkies je een lekker stukje algenkaas? Dat kan op de circulaire boerderij van Kris Heirbaut in Temse.
De boerderij van de familie Heirbaut gaat al vier generaties mee, maar is moeilijk oubollig te noemen. Want hier vind je naast grazende koeien in de wei, ook een rij groene, glazen buizen in de zon. Daar kweekt Kris de chlorella micro-alg: eencellige plantjes die een belangrijke stap vormen in het circulaire landbouwproces op zijn boerderij. Ze voeden zich met licht, sap van gras en CO2 die vrijkomt tijdens de productie van groene stroom uit koemest. Op die manier zijn de afvalstoffen van de ene schakel, de voedingsbodem voor een andere.
De volgroeide algen verwerkt Kris in producten zoals algenijs, algenkaas en algenchocolade. Algen zijn rijk aan B12, omega3 vetzuren en allerlei mineralen. Daardoor zijn ze een ideale stap in de omschakeling naar plantaardige eiwitconsumptie.
Circulaire landbouw
Landbouw met zo min mogelijk milieu-impact, dat is het doel van de circulaire boerderij in Temse. Daarom experimenteert Kris Heirbaut graag met nieuwe manieren om die impact te reduceren. Zijn drie belangrijkste projecten:
Koemest wordt vergist in een bioreactor om methaangas te winnen. Daarmee wekt Kris groene stroom op. Bij de verbranding komt CO2 vrij die als voedingsbron voor de algen dient.
Door koolstoflandbouw toe te passen verbetert Kris de kwaliteit van de bodem. Bovendien legt hij zo elk jaar ongeveer 34 ton CO2 vast in de grond.
Kris kweekt zelf het voeder voor zijn veestapel: een mengsel van grassen, klavers en kruiden uit verschillende plantenfamilies. Dankzij die gemengde teelt zijn meststoffen en pesticides overbodig.
Niet voor iedereen weggelegd
In België zit algenlandbouw nog in een testfase. Een beginnende algenboer zoals Kris heeft dus heel wat uitdagingen, onder andere op financieel vlak. Onderzoeksprojecten zoals het NWE Interreg-project IDEA helpen algentelers bij de ontwikkeling van een rendabel businessmodel. Naast Europese steun, kan Kris ook rekenen op nationale steun van het Vlaams Departement van Landbouw en Visserij. Hoewel Europa nog grote stappen moet zetten naar circulaire landbouw, experimenteert Kris al volop om te evolueren naar een volledig circulaire boerderij.