Dagboek van een campagne - deel 4

Via het Burgemeestersconvenant scharen steden en gemeenten zich mee achter de Europese doelstelling om de CO2-uitstoot met minstens 20% terug te dringen tegen 2020. Het energieverbruik in overheidsgebouwen verminderen is één van de wegen naar het bereiken van die doelstelling.

Via het project Save@work ondersteunt Arbeid & Milieu (A&M) deze uitdaging. Eén jaar lang gingen ruim 9000 werknemers in 180 kantoorgebouwen verspreid over negen Europese landen de strijd aan om zo veel mogelijk energie te winnen via gedragsverandering.

In deze dagboekreeks leest u hoe de campagne verliep in 21 overheidskantoren in de provincie Vlaams-Brabant.

De resultaten

Met de campagne Save@work bespaarden 2.000 werknemers uit Vlaams-Brabant meer dan 776.000 kWh. Dat is twee keer het jaarverbruik van het stadhuis van Diest, met 74 werknemers.

Op Europees niveau slaagden meer dan 14.000 werknemers er in om in 176 gebouwen samen meer dan 4 miljoen kWh te besparen. Dat is een daling van 10% ten opzichte van hun gezamenlijk jaarlijks verbruik en een besparing van ruim een half miljoen euro.

Deze resultaten zijn te danken aan de inzet van de energieteams. Een jaar lang stimuleerden zij hun collega’s om efficiënt om te gaan met energie op het werk. Daarnaast organiseerden de teams doorheen het jaar activiteiten, zoals wedstrijden tussen de diensten onderling, stappenclashes en liftvrije weken.

En niet onbelangrijk: aan de hand van een energiechecklist brachten de energieteams de energieslurpers in het gebouw in kaart en detecteerden ze enkele quick wins, zoals het installeren van LED lampen, het uitdraaien van overbodige lampen en het installeren van timers op bijvoorbeeld de koeling van de waterfonteintjes.

Gedrag veranderen

De essentie was wel om ‘gedrag te veranderen’, en dat is een hele uitdaging.

Hoe namen de energieteams hun collega’s mee in dit verhaal? We weten allemaal dat het opgeheven vingertje weinig zoden aan de dijk brengt. Bovendien heeft energieverspilling op kantoor ook vaak te maken met onwetendheid.

Dus gingen de teams zo creatief mogelijk aan de slag om hun collega’s te informeren (zie ook vorig dagboekfragment). Men bereikte de collega’s ook door hen aan te spreken via onder andere e-mail, affiches en acties.

Het energieteam van Tremelo was hierin zeer innovatief.

Wij laten wekelijks een ‘pop-up’ boodschap verschijnen op alle computers in het gemeentehuis. De pop-up is steeds een energietip, waarbij we gebruik maken van opvallende afbeeldingen waarmee we de boodschap ludiek en aantrekkelijk maken. Door regelmatig met bewegende beelden en/of flashy kleuren te werken, zorgden we dat onze collega’s net iets langer naar de boodschap keken, dan dat dit het geval zou zijn bij een zwart tekst op een witte achtergrond.

Dagboek van een campagne - deel 4

Wie zijn de winnaars?

Een jaar lang hielden de teams het maandelijks energieverbruik bij (gas of stookolie en elektriciteit). Dit vergeleken we met het verbruik tijdens een referentieperiode van drie jaar.

Het gemeentehuis van Zemst realiseerde de grootste besparing in Vlaanderen én in Europa. Het energieteam en de werknemers zorgden samen voor een daling van maar liefst 25 % ten opzicht van de referentieperiode. De tweede plaats is voor het Zweedse gemeentehuis Markaryd zij bespaarden 20% en de derde plaats is voor het Letse gemeentehuis Smiltene, waar ze 19,5% bespaarden.

In Vlaanderen ging de prijs voor het voeren van de beste campagne naar de stad Diest. Hen ken je misschien nog van dit filmpje.

Maar er is méér. Het samen energie besparen resulteert in alle gebouwen in een blijvende kostenbesparing en draagt bij aan het verwezenlijken van klimaatdoelstellingen.

Daarnaast draagt de campagne door haar dienstoverschrijdende werking bij aan een positieve werksfeer. Doordat iedereen vanuit zijn of haar functie relevante kennis en ervaring inbrengt, verhoogt de betrokkenheid van de werknemers en het nodige draagvlak voor een intern duurzaamheidsbeleid.

 

www.saveatwork.be - gefinancierd door EU Horizon 2020 (Grant Agreement 649660) - projectcoördinatie in België: Arbeid & Milieu

Meer info over de campagne, haar deelnemers en hun acties vindt u op www.saveatwork.be.