CSRD te laat in nationale wetgeving

België mist deadline voor omzetting CSRD in nationale wetgeving

De Europese Commissie heeft de inbreukprocedures gestart tegen België en 16 andere EU-lidstaten omdat zij de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) nog niet volledig in nationale wetgeving hebben omgezet. De deadline daarvoor verstreek op 6 juli.

Behalve België hebben Tsjechië, Duitsland, Estland, Griekenland, Spanje, Cyprus, Letland, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië en Finland een formele aanmaning gekregen: de lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om te reageren en het omzettingsproces af te ronden. Doen ze dat niet, dan zal de Europese Commissie een zogenoemd gemotiveerd advies uitbrengen: een formele eis om zich naar Europese regelgeving te schikken. Daarna kan ze de zaak voor het Hof van Justitie van de Europese Unie brengen, wat uiteindelijk kan leiden tot financiële sancties.

700.000 kmo’s

De CSRD zal in totaal meer dan 2.380 Belgische ondernemingen verplichten om transparant te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen – gericht op al hun  interne en externe stakeholders. Die plicht wordt in fases ingevoerd. De eerste, voor zo’n 150 beursgenoteerde bedrijven en ondernemingen van openbaar belang, begint in 2025: dan moeten zij rapporteren over boekjaar 2024. In 2026 volgen de andere grote ondernemingen die aan twee van de drie volgende criteria voldoen: een netto-omzet van meer dan 50 miljoen euro, een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro en 250 of meer medewerkers. In 2027 is het de beurt aan beursgenoteerde kmo’s om te rapporteren over boekjaar 2026.

En dan is er nog het trickledowneffect van de maatregel. Volgens een impactstudie zal 63 procent van de Europese kmo’s indirect gevolgen ondervinden van de CSRD. Als je dat percentage op ons land toepast, kom je aan meer dan 700.000 kmo’s.

Wachten op de nieuwe regering

Hoever staat België ondertussen met de omzetting van de CSRD? In het tweede kwartaal van 2024 heeft de federale ministerraad een voorontwerp van de wet goedgekeurd, op 26 juli bracht de Gegevensbeschermingsautoriteit advies uit over de tekst en op 31 juli deed de Raad van State hetzelfde. Het is nu wachten tot er een nieuwe federale regering is, zodat die de CSRD definitief in nationale wetgeving kan omzetten. Wellicht stemt het parlement nog dit najaar over de omzettingswet.

Zolang die wet er niet is, blijven zowel de CSRD-plichtige bedrijven als de auditeurs met veel vragen zitten, omdat ze niet weten aan welke nieuwe eisen ze precies moeten voldoen. “Zolang de noodzakelijke harmonisatie van de duurzaamheidsverslaggeving uitblijft,” onderstreept Europa, “zullen beleggers bovendien geen rekening kunnen houden met de duurzaamheidsprestaties van ondernemingen wanneer ze investeringsbeslissingen nemen.”